Evinizi kiralamak istiyorsanız ve aklınızda “Nasıl daha fazla kira geliri elde edebilirim?”, “Kira gelir beyannamesi nedir?” ve “Kira geliri nasıl hesaplanır?” gibi sorular bulunuyorsa bu yazımız soru işaretlerinizi giderecek.
Kira Geliri Nasıl Hesaplanır?
Bir evin değerini belirleyen sabit bir formül bulunmaz. Evin gerçek değerini hesaplayabilmeniz için başvurabileceğiniz birkaç farklı yol var. Bunları evin aylık kira getirisine göre, çevredeki benzer evlere göre veya ev değeri hesaplama araçlarına göre şeklinde inceleyebiliriz. Bu yolları Evim Ne Kadar Eder? Evimin Değeri Nedir? isimli yazımızda ayrıntılı bir şekilde derledik.
Peki, bir evin kira bedeli nasıl hesaplanır? Gelir Vergisi Kanunu‘nda mülk sahibinin elde ettiği kira geliri, emlak vergi değerinin %5’inden dafa fazla olamayacağı belirtiliyor. Yani emlak vergi değeri 1 milyon lira olan bir evin kira bedeli en az yıllık 50 bin lira olarak hesaplanır. Bu da bir ay için yaklaşık olarak 4.160 liraya denk geliyor.
Nasıl Daha Fazla Kira Geliri Elde Edebilirim?
Kiraya vermek istediğiniz mülkten daha yüksek kira geliri elde etmek istiyorsanız evinizde bazı düzenlemeler yapmanız gerekir. Bu değişiklikler hakkında sizin için bir takım önerileri sıraladık.
Evinizi Yenileyin
Kira gelir artışı için en etkili yol evinizde yapacağınız tadilatlardır diyebiliriz. Evinizi yenileyerek kiralanma potansiyelini arttırırsınız. Örneğin badana işlemi basit ve bütçe dostu bir tadilat önerisi olur.
Evinizi Detaylı Bir Şekilde Temizleyin
Özellikle tadilatlardan sonra evinizi detaylı bir şekilde temizlemeniz gerekir. Mülkünüz eski olsa bile evinizi profesyonel bir temizlik sayesinde yepyeni bir hale getirebilirsiniz.
Evinizin Eski Aidat Borçlarını Unutmayın
Evinizi daha önce kiraya vermişseniz eski kiracınızdan kalan aidat borçlarını yeni kiracınızı etkilememesi için sildirmeniz önemli. Aynı zamanda yüksek aidat ücretleri evinizin kira değerini etkilediği için kira bedelini daha düşük tutmanız gerekebiliyor. Evinizin bulunduğu binanın mantolaması yoksa içten yapacağınız mantolama işlemiyle güncel aidat ücretinin ve ısınmaya dair fatura maliyetlerinin artması engellenir. Bu sayede mülkünüz kiracılara daha cazip bir hale gelir.
Kısa ve Orta Dönemli Kiralama ile Kira Gelirinizi Artırın
Mülkünüzü yıllık olarak uzun dönemli kiraladığınızda kira bedelini sözleşme yenilenmeden değiştiremezsiniz. Bu yüzden istediğiniz kira bedelini sağlayamayabilirsiniz. Kısa ve orta dönemli kiralama yöntemiyleyse kira gelir artışı dönemsel olarak isteğinize göre değişebilir ve pazara göre kira bedeli ayarlanabilir.
Evinizin gerçek değerini uygun stratejilere göre belirleyen Missafir, uzun dönemli kiralamalara göre daha kazançlı bir şekilde kısa ve orta dönemli kiralama hizmetiyle size dinamik bir kira geliri sağlar. Evinize özel vereceğimiz potansiyel kira değerini öğrenmek için teklif alıp kazancınızı artırma serüveninizdeki ilk adımınızı atabilirsiniz.
Kira Geliri Beyannamesi Nedir?
Kira gelir vergisi beyannamesi, evini kiraya veren mülk sahiplerinin farkında olması gereken konulardan biri. Bu konuya değinmeden önce Kira Gelir Vergisi Hakkında Sık Sorulan Sorular ve Cevapları isimli yazımızı okumanızı öneriyoruz.
Belirli bir miktarı aşan kira geliri elde eden ev sahipleri yılın ilk aylarında bu geliri beyan etmek zorunda. Kira gelir vergisi beyannamesi ise bu bildirimin yapıldığı dökümana verilen isim. 2022 yılında evler için kişi başına düşen kira geliri 7 bin lirayı geçmiyorsa kira gelir vergisi beyannamesi verilmez.
Kira gelir artışı için önerilerimiz dışında gayrimenkul kiralama hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz Alt Kiralama ve Alt Kira Sözleşmesi Nedir? ve Ev Sahibi Kiraya Ne Kadar Zam Yapabilir? adlı içeriklerimize göz atabilirsiniz.