İpotekli ev satılır mı sorusunun cevabı, evet. Üzerinde ipotek bulunan evlerin alım satımı mümkün. Peki, nasıl? Detaylar blog yazımızda.
Gayrimenkul alma ve satma işlemleriyle ilgilenen çoğu insanın en çok sorun yaşadıkları alanlardan biri ipotekli ev konusu. Herhangi bir borcunuz varsa bu borcun ödeneceğine dair bir güvence almak için konutunuzun tapu siciline işlenen kayda ipotek deniyor ve bu ipotek borcunuzu ödediğinizde kaldırılıyor.
Yani bir nevi mülkünüzü borcunuz olan bankaya veya kişiye rehin olarak bırakmış sayılıyorsunuz. Eğer borcunuzu ödeyemeyecekseniz banka veya alacaklının bu mülkü satışa çıkarma hakkı doğmuş oluyor. Bu yazımızda ipotekli ev almak veya satmak isteyenlerin bilmesi gereken önemli hususlara değineceğiz.
Kiralık Eviniz Daha Çok Kazanabilir!
Orta ve kısa dönem ev kiralama yaparak daha çok kira getirisi sağlayabilirsiniz. Detaylı bilgi almak için bugün aşağıdaki formu doldurmayı unutmayın!
İpotekli Ev Nasıl Satılır?
İpotekli ev satışlarında öncelikle alıcıyla anlaşmaya varılır. Daha sonrasında ipoteğin bulunduğu banka ile iletişime geçilir ve kredi devri gerçekleşir. Yani evin üzerinde bulunan borç yeni alıcıya geçer. Daha sonrasında alıcı tüm taksitleri kapatarak tapu devrini tamamlayabilir. Bunun için bankadan fek yazısı alması gerekir.
Konut kredisi çekerek ev satın almanız durumunda krediyi aldığınız bankaya borcunuzu tamamen ödeyene kadar eviniz ipotekli ev sayılıyor. 10 yıl kadar sürebilen uzun kredi vadelerini ödemekte sıkıntı yaşamanız durumunda evi satma hakkınız doğuyor. Bu satış işlemini gerçekleştirmenin birkaç farklı yolu var:
Krediyi Peşin Parayla Kapatarak Evi Satmak
Öncelikle konut kredinizi kalan vadelerini aylık olarak ödemek yerine konutu satın alan kişinin vereceği peşin tutarla erkenden kapatma seçeneğine sahipsiniz.
Alıcı kalan kredi borcu ve kalan satış tutarını bankaya teslim ederken karşılığında alacağı bloke çeki size veriyor. Ardından siz borcunuzu kapattıktan ve ipoteğin kaldırılması için gereken işlemler yapıldıktan sonra satış gerçekleştirilmiş oluyor.
Alıcının Konut Kredisi Çekmesi
Bir diğer seçenekse evin yeni sahibinin de konut kredisi çekerek mülkü satın alması. Bu durumda bankada kredi devri ve ipotek devri işlemleri yapılıyor. Evi satan kişinin kredi borcu evi alan kişinin üzerine geçiyor ve eski ev sahibinin mevcut bir kredi borcu kalmamış oluyor.
Eğer alıcı konut kredisini aynı bankadan almayacaksa iki banka arası devir yapılıyor. Fakat evin üzerindeki ipotek durumu devam etmiş oluyor.
İpoteği Başka Bir Kredi Çekerek Kaldırmak
Son olarak alıcı evi ipotekli haldeyken satın almayı kabul etmiyorsa satıcının başka bir kredi çekerek (genellikle tüketici kredisi) asıl konut kredisi borcunu kapatması gerekiyor.
Evin üzerindeki ipotek kalktıktan sonra evin satışı yapılıyor ve buradan gelen parayla satıcı diğer kredisinin borcunu da kapatabiliyor. Bu durumda kredilerin erken kapatma şartları ve ceza tutarlarını da göz önünde bulundurmak gerekiyor.
İpotekle Ev Nasıl Alınır?
İpotekle ev almak, konut kredisi kullanarak bir ev satın almayı ifade eder. Bu süreçte bankalar, kredi tutarını karşılamak için satın alınacak ev üzerine ipotek koyarlar. İşte ipotekle ev alma sürecinin adımları:
- Bütçenizi Belirleyin: Ne kadarlık bir krediye ihtiyacınız olduğunu ve aylık ne kadar taksit ödeyebileceğinizi belirleyin.
- Bankaları Araştırın: Farklı bankaların konut kredisi faiz oranlarını, masraflarını ve ödeme şartlarını karşılaştırın.
- Ön Onay Alın: Seçtiğiniz bankadan ön onaylı kredi başvurusu yapın. Bu, bankanın size ne kadar kredi verebileceğini gösterir.
- Evi Seçin: Bütçenize uygun ve beğendiğiniz evi seçin.
- Ekspertiz Değerlendirmesi: Banka, seçtiğiniz ev için bir ekspertiz değerlendirmesi yapar. Bu değerlendirme, evin piyasa değerini belirler.
- Kredi Onayı: Ekspertiz değerlendirmesi sonrasında, banka kredi miktarını onaylar.
- İpotek İşlemleri: Satın alacağınız ev üzerine banka tarafından ipotek tesis edilir. Bu, bankanın alacaklarını güvence altına alması için yapılır.
- Kredi Kullanımı: Banka, kredi miktarını satıcıya öder. Böylece, evin mülkiyeti size geçer ancak ev üzerindeki ipotek devam eder.
- Aylık Taksitler: Krediyi belirlenen süre ve faiz oranı üzerinden aylık taksitlerle geri ödemeniz gerekir.
- İpotek Kaldırma: Kredi borcunuz tamamlandığında, bankadan alacağınız fek yazısı ile tapu dairesine başvurarak ipoteği kaldırabilirsiniz.
İpotekli Ev Nasıl Alınır?
- Bilgi Edinme: Satıcının bankasıyla olan borç miktarı ve şartlarını öğrenin.
- Banka İle İletişim: İpotekli kredinin yeni alıcıya transfer edilip edilemeyeceğini öğrenin.
- Ödeme: Kredi devri kabul edilmezse, yeni bir kredi kullanarak satıcının borcunu kapatın*.
- Sözleşme: Satış sözleşmesini hazırlayın ve imzalayın.
- İpotek: Eski ipotek kaldırılır ve gerekirse yeni bir ipotek oluşturulur.
- Tapu Transferi: Ödeme tamamlandığında tapu devri gerçekleştirilir.
Not*: İpotekli ev alım süreçlerinde dikkatli hareket edin ve gerektiğinde profesyonel danışmanlık alın. Bu tür işlemlerin risk barındırdığını unutmayın.
İpotekli Ev Satın Almanın Riskleri Nelerdir?
İpotekli ev satın almanın büyük bir riski bulunmaz. Yetkili kurumların (noter, banka) nezdinde yazılı olarak gerçekleştirilen kayıtlı işlemler risk teşkil etmez. Fakat sözlü olarak yapılan ve kayda geçmeyen işlemler büyük risk teşkil eder.
- Ek masraflar: İpotekli ev satın alımları banka borcu, ekspertiz, dosya masrafı vb.) ek masraflara neden olabilir.
- Tapu devri sorunları: İpotekli evlerin satışlarında tapu devri sorunları yaşanabilir.
- Bankanın eve el koyması: İpoteğin kaldırılmadığı durumlarda kredi sağlayıcısı bankanın eve el koyma hakkı bulunmaktadır.
Tapuda İpotekli Ev Alma Riskleri Nelerdir?
Evin üzerinde ipotek olduğu tapuda öğreniliyorsa bu durum risklere neden olur. Öncelikle bilgi akışı şeffaf olmadığı için ilk dezavantajlı durum budur. Çünkü ipotek bilgi verilmemesi güvensizlik sorununa yol açar.
- Borç Miktarının Belirsizliği: Satıcının ne kadar borcu kaldığını tam olarak bilmemek, alıcı için mali bir risk oluşturabilir.
- Banka Onayı: İpotekli kredinin alıcıya devredilip devredilemeyeceği bankanın onayına bağlıdır. Banka, devri kabul etmeyebilir.
- Ek Maliyetler: İpotek devri ya da yeni bir kredi çekilmesi durumunda ek masraflar (ekspertiz, dosya masrafları vb.) oluşabilir.
- Tapu Devri Gecikmesi: Eğer ipotek kaldırılmadan satış gerçekleşirse, kredi borcu tamamen ödenene kadar tapunun alıcı adına geçmesi gecikebilir.
- Hukuki Sorunlar: Satıcının kredi borcunu ödememesi durumunda, bankanın mülke el koyma riski bulunmaktadır.
- Fek Yazısı: Kredi borcu tamamlandığında, bankadan fek yazısı alınmazsa ipoteğin kaldırılması mümkün olmayabilir.
- Değer Kaybı: Satın alınan ipotekli evin, öngörülen sürede değer kaybetmesi durumunda, alıcı mali bir zarara uğrayabilir.
İpotekli eve aile konutu şerhi nedir?
Aile konutu ile ilgili Türk Medeni Kanunu’nda belirtilen hükümler gereği, aile konutu niteliğindeki bir taşınmazın üzerine ipotek konulabilmesi için diğer eşin açık rızası gerekmektedir. Eşlerden biri, diğer eşin rızası bulunmadıkça aile konutu üzerine ipotek tesis edemez. Bu durumun resmi olarak belgelenmesi amacıyla tapuda “aile konutudur şerhi” konulabilir. Bu şerh, malik olan eşin, eşinin açık rızası bulunmadıkça, bu konutta herhangi bir ayni hak tesis edemeyeceğini belirtir.
Ev ipotek kaldırma nasıl yapılır?
Eve ipotek koydurulduktan sonra, ilgili borcun tamamen ödenmesi durumunda ipotek kaldırma işlemi gerçekleştirilir. İpotek kaldırmak için borcun tamamı ödendikten sonra kredi sağlayıcısı banka üzerinden işlemler tamamlanır.
Bu işlem için öncelikle borcu veren kurumdan “ipotek kaldırma yazısı”- fek yazısı alınmalıdır. Ardından bu belge ile tapu dairesine başvurularak ipotek kaldırılmadan gerekli işlemler yapılır.
İpotekli ev satışları hakkında söyleyebileceklerimiz bu kadar. Bu konuyla ilgili tüm hukuki süreçleri Türk Medeni Kanunu üzerinden inceleyebilirsiniz. Gayrimenkul ve emlak yatırımı hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Devremülk Nedir? Devremülk Almak Mantıklı mı? adlı blog yazımıza da göz atmanızı öneririz.