Belki evinizi tüylü bir dosta açmak istiyor ama komşularınızla sorun yaşayabileceğinizden endişeleniyorsunuz. Belki de yeni bir eve taşınacaksınız ve bir evcil hayvanla yaşamanızın soruna yol açıp açmayacağını merak ediyorsunuz. Belki de minik dostunuzla ilgili çoktan bazı apartman sakinlerinden şikayetler gelmeye başladı. Bu sebeple siz de evde hayvan beslemek yasal mı diye merak ediyor ve haklarınızı öğrenmek istiyorsunuz. O halde gelin, evde hayvan beslemek ile ilgili yasal düzenlemeleri ve haklarınızı birlikte inceleyelim.
Kanun Kapsamında Evde Hayvan Beslemek
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununa göre “insan tarafından özellikle evde, iş yerlerinde veya arazisinde özel zevk ve refakat amacıyla muhafaza edilen veya edilmesi tasarlanan bakımı ve sorumluluğu sahiplerince üstlenilen her türlü hayvan” ev ve süs hayvanı olarak tanımlanıyor.
Aynı şekilde “bir kişi, kuruluş, kurum veya tüzel kişilik tarafından sahiplenilen; bakımı, aşıları, periyodik sağlık kontrolleri yapılan işaretlenmiş kayıt altındaki ev ve süs hayvanları” da kontrollü hayvan olarak geçiyor. Kanunun 4. Maddesine göre evcil hayvanlar türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir.
Görüldüğü gibi evde hayvan beslemek kanun tarafından koruma altına alınmış durumda. Ancak evde hayvan beslemek konusunda Kanunun getirdiği bazı kısıtlamalar da mevcut.
Kanuna Göre Evde Hayvan Besleme Kuralları
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununa göre evcil hayvan bakımını üstlenen kişilere de çeşitli sorumluluklar ve görevler düşüyor. Bu çerçevede evcil hayvanınızın çevre kirliliğine sebep olmasına, diğer hayvanlara veya insanlara zarar vermesine engel olmak adına tüm tedbirleri almakla yükümlüsünüz. Yeterli tedbirlerin alınmamasından kaynaklanan zararları da karşılamanız gerekir. Peki bu ne demek?
Diyelim ki kediniz komşunuzun balkonundaki saksıyı devirdi. Bu durumda komşunuzla iletişime geçmeli, oluşan zararı maddi olarak karşılamayı kabul etmelisiniz.
Hangi Durumlarda Evde Hayvan Beslemek Yasak?
Her ne kadar 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununa göre evde hayvan beslemek yasal olsa da bazı durumlarda size ve sevimli dostunuza zorluk çıkabilir. Bunun sebebiyse apartman veya site yönetmeliği. Eğer yönetmelikte özellikle evcil hayvan beslemenin yasak olduğuna dair bir madde varsa yönetim ya da komşularınız sizden şikayetçi olabilir.
Yönetmeliğe Göre Evcil Hayvan Serbest Olsa Bile Çıkabilecek Sorunlar
Apartman ya da site yönetim planında evde hayvan beslemenin yasak olduğuna dair bir madde bulunmaması, komşularınızın rahatsız olmayacağı anlamına gelmiyor ne yazık ki. Bu gibi durumlarda hem kanunlar hem de yönetmelik sizden yana olsa bile tüylü dostunuzun varlığı sizi komşunuzla zorlu bir yasal sürece sürükleyebilir.
Örneğin alt katınızda oturan kişi köpeğinizin çok havlamasından şikayetçi olabilir. Böyle bir durumda ilk adım olarak desibel ölçümü yapılır. Bu desibel ölçümü için şikayetçi olan kişinin evine ölçüm cihazı yerleştirilir ve en az 1 günlük kayıt gerçekleştirilir.
Eğer köpeğinizin havlama sesi makul gürültü sınırını aşmıyorsa süreç burada sonlanır. Gürültü sınırının aşılması halinde olay yargıya taşınır. Ancak burada dikkat edebileceğiniz çok önemli bir nokta var ki o da genel çevre ses düzeyi. Eğer gürültülü bir sokak yakınında oturuyorsanız ve genel olarak ses düzeyi yüksekse köpeğinizin havlama sesinin desibeliyle genel ses desibeli arasında çok büyük bir fark olmayabilir. Bu faktörü de savunmanıza ekleyebilirsiniz.
Yönetmeliğe Evde Hayvan Beslemek ile İlgili Madde Eklenirse
Yönetim planında evcil hayvan beslemenin yasak olduğuna dair bir madde olmadığını varsayalım. Apartman ya da site sakinleriyle yaşadığınız bir tatsızlık sonucu yönetim planına bu madde sonradan eklenebilir. Ancak bu durumda yönetmeliğin bu maddesi halihazırda apartmanda ya da sitede oturanlar için geçerli değildir. Bu madde, yönetmelikteki değişiklikten sonra taşınacak olanları kapsayacaktır. Siz yine gönül rahatlığıyla tüylü dostunuzla birlikte yaşamaya devam edebileceksiniz.
Evcil Hayvan Tahliye Edilir mi?
Evinde minik dostuyla yaşayanları en çok tedirgin eden konuların başında da olası tahliye geliyor. Apartman sakinlerinin toplantıda karar alarak, aralarında imza toplayarak ya da ihtarname çıkararak evcil hayvanınızı evden attırabileceğinden korkuyor olabilirsiniz. Ancak korkmanıza hiç gerek yok. Çünkü ne noterden alınan ihtarname ne zabıta ekiplerinin denetimi ne de imza kampanyası dostunuzu sizin elinizden alabilir. Süreç ancak yukarıda belirtilen şekilde yasal olarak işler.
Şunu unutmamakta fayda var: Zabıta ekipleri, mahkeme kararı olmadan evinize giremez. Böyle bir durumda konut dokunulmazlığı hakkının ihlalinden suç işlemiş sayılırlar. Ayrıca zabıta ekiplerinin böyle bir durumda tek yetkisi evinizin hijyen koşullarına uyup uymadığını denetlemektir. Eğer evcil hayvanınız sebebiyle evinizin hijyen koşullarına aykırı durumda olduğu tespiti yaparlarsa bile bunun sonucunda sadece idari para cezası kesebilirler. Yani hiçbir şekilde evcil hayvanınızı alıkoyma hakları yoktur.
Evcil Hayvanla Yaşamak için Dikkat Etmeniz Gerekenler
Bu bahsettiğimiz sorunlarla karşılaşmamak için göz önünde bulundurabileceğiniz bazı noktalar var. Örneğin sevimli dostunuzla yeni bir eve taşınacaksanız ya da bir hayvana yuva olmak istiyorsanız yönetim planını dikkatli inceleyin. Bu planı yöneticiden ya da ev sahibinden isteyebilirsiniz.
Yeni bir eve taşınacaksanız irtibat kurduğunuz kişiye apartman sakinlerinin evcil hayvan konusuna nasıl baktığını, hatta apartmanda başka evcil hayvan olup olmadığını da sorabilirsiniz.
Her zaman anlaşmadan ve uzlaşmadan yana olun. Komşularınızın size ulaştırdıkları şikayetleri dinleyip medeni bir şekilde konuşmaya çalışın. Ancak kendi haklarınızdan ve evcil dostunuzun haklarından da taviz vermeyeceğinizin altını çizin.
Olası herhangi bir soruna karşı gerekirse Hayvanları Koruma Kanununun ve ilgili yasal düzenlemelerin basılı hallerini kolay ulaşabileceğiniz bir yerde saklayın.
Evcil hayvanla birlikte yaşamak olağanüstü ve keyifli bir deneyim ancak bazen zor olabiliyor. Örneğin seyahat söz konusu olduğunda… Bu konuda aklınızda soru işaretleri ve endişeler varsa “Evcil Hayvanla Seyahat Rehberi” yazımızdan yardım alabilirsiniz.
Evcil dostunuzun bakımını ve sağlık ihtiyaçlarını ev konforunda karşılamak mı istiyorsunuz? Hemen Petopy uygulamasını indirin, evcil dostunuza uzman veteriner hekimlerle birlikte bakın!
…
Missafir olarak kısa ve orta vadeli kiralamalarda ev sahiplerimize uçtan uca yönetim desteği sunuyoruz. Ev sahiplerimiz hiçbir problemle uğraşmadan kolay, güvenilir ve stressiz bir kiralama deneyimi yaşayabiliyor; evlerinden daha fazla kira geliri elde edebiliyor. Bu süreçte misafirlerimiz de zengin ürün yelpazemiz içerisinden beklentilerine ve zevklerine uygun olan evlerimizde 5 yıldızlı otel kalitesi ve ev konforunda konaklama fırsatını yakalıyor. Hakkımızda daha fazla bilgi edinmek için internet sitemizi inceleyebilirsiniz.