Turizm konutu nedir? Turizm amaçlı konut ne demek? Yeni Airbnb yasası ile bu sistemi kullanan ev sahiplerini neler bekliyor? Turizm konutu izin belgesi almak için şartlar neler? Turizm konutu olarak kullanılacak evler için yasa tasarısı mecliste kabul edildi.
Bu yazımızda konutların turizm amaçlı kiralanması konusunda henüz hala tasarı aşamasında olan gelişmelerden bahsedeceğiz. Merak ettiğiniz detaylara yazımız üzerinden ulaşabilirsiniz.
Turizm Konutu Nedir?
Turizm konutu ya da turistik konut, 100 günden fazla olmamak üzere kiralanan mülk tipine denir. 2023 yılında yayınlanan konutların turizm amaçlı kiralanması ile ilgili mevzuatta bu tanım geçmektedir.
Yani kısa dönem ev kiralama yapmak isteyen her mülk sahibi, artık bu yasaya tabi olacak ve mülkünü turizm konutu olarak belgelendirmesi gerekecek. Konutların turizm amaçlı kiralanması ile ilgili yasayı merak ediyorsanız yazımızı okumayı unutmayın.
28 Aralık 2023 tarihinde, Turizm ve Kültür Bakanlığı yönetiminde 100 gün altı konut kiralamalarını kapsayan “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına İlişkin Yönetmelik” resmi gazetede yayınlandı. Bu yönetmelikle birlikte, günlük ve kısa dönem kiralama yapmak isteyen herkesin yönetmelikte yer alan gereklilikleri yerine getirmeleri zorunlu. Airbnb gibi uygulamalar üzerinden kiralama yapıyorsanız izin belgesine başvurmanız gerekiyor. Detaylar için ilgili sayfamıza mutlaka göz atın: Turizm Amaçlı Konut Kiralama Yönetmeliği
Turizm amaçlı konut ne demek?
Turizm amaçlı konut, konutların turizm sektörüne katkı yapması için kiralanmasına deniyor. 100 gün ve altı kiralamalar 1 Ocak 2024 tarihinde bu kapsama alınacak. Günübirlik kiralamalar yapmak isteyenlerin turizm amaçlı konut izin belgesi almaları zorunlu olacak.
100 gün ve üzeri kiralamalar ise aynı şekilde yıllık sözleşmelerle devam edecek.
Turizm konutu deyince ilk akla gelen yazlık bölgelerde kısa dönem kiralanan evler oluyor. Fakat kış turizmi, kültür turizmi, yeme içme kapsamında yapılan gezilerin hepsi turizmin ayrı bir koludur. Bu nedenle ziyaret edilesi ve karakteristik bir yanı olan her bölgede bu tarz konutlar olabilir.
Kısa dönem ev kiralaması yapmak isteyenlerin artık izin belgesi alması gerektiğinden bahsettik. Peki, turizm konutu izin belgesi nasıl alınır?
Turizm Konutlarınız için Profesyonel Mülk Yönetimini Keşfedin
Turizm konutu belgenizi almak için e-devlet’ten başvuru yapmanız gerekiyor. Fakat süreç henüz gelişme aşamasında. Prodesür kesinleşince bu sayfamız üzerinden turizm konutu izin belgesi nasıl alınır sorusuna yanıt bulabilirsiniz.
TÜRSAB A grubuna dahil yetkili turizm markası Missafir olarak, turizm amaçlı konutlarınızın yeni Airbnb yasasına uygun şekilde yönetimini gerçekleştiriyoruz. Profesyonel fotoğraflama, 50’den fazla global ilan sitesinde mülkünüz için görünürlük ve öne çıkma, 7/24 müşteri iletişimi ve düzenli temizlik, Missafirli ev sahiplerinin sahip olduğu avantajlardan sadece bir kaçı. Siz de günlük kiralık ev yöntemiyle stressizce mülkünüzden gelir elde etmek için Missafir’den şimdi teklif alın!
Kimlik Bildirim Sistemine Giriş Zorunlu
Turizm amacıyla konaklama yapılacak evlerde kalacak kişiler için kimlik bildirim sistemine giriş zorunlu olacak. Emniyet Genel Müdürlüğünce bu sistem bir süredir kullanılıyor ve konuklarını sisteme girmeyen ev sahipleri için yaptırımlar uygulanacak. Yani turizm amaçlı konut sahiplerinin konuklarını bu sisteme kaydetmesi çok önemli.
Türkiye’nin günlük kiralık ev yönetiminde lider ve öncü markası Missafir ile evinizi kiraladığınız zaman kimlik bildirim sistemi girişi sürecini biz yönetiyoruz. Sizin herhangi bir konuyu dert etmenize gerek kalmıyor!
Turizm Konutu İzin Belgesi Nasıl Alınır? Yeni Airbnb Yasası Kapsamında Neler Değişecek?
Airbnb ile ilgili mevcut kanunlar kısa dönem ev kiralama ile uzun dönem ev kiralama arasında net bir ayrım yapmaya elverişli değildi. Öncelikle bu durumun değişeceğini söyleyebiliriz. Çünkü artık kısa dönem kiralama en fazla kaç gündür sorusunun cevabını net bir şekilde verebiliyor olacağız. Yeni Airbnb yasası ile 100 günün altında kiralanan her ev kısa dönem kiralama kapsamına girecek ve turizm amaçlı konut olarak tanımlanacak. Kullanılacak diğer bir terim ise turistik konut.
Bir diğer önemli konu ise bu yeni yasadan sonra kimlerin kısa dönem kiralama yapıp yapamayacağı sorusu. Yeni yasa ile birlikte herkes evini kolayca ek gelir elde etmek amacıyla kısa dönem kiraya veremeyecek. Günlük kiralamanın birtakım yasal zorunlulukları olacak.
Yasa tasarısı kanunlaştıktan sonra turizm amaçlı konut ile kiralama yapmak isteyenler e-devlet’ten izin belgesi ve plaket almak mecburiyetinde kalacak. Bu plaket ücretli. Yeni dönemde ev kiralamaya devam edebilmeniz için bu plaketi evinizin girişine asmanız gerekecek.
Önemli hususlardan biri de turizm konutu için izin belgesi başvurusunu ancak ev sahipleri yapacak. Konutun kiralanmasında mesul ev sahibi ya da TÜRSAB A grubu Missafir gibi profesyonel şirketler olacak. Çünkü yeni yasa ile birlikte mülk sahibinin haberi olmadan yapılan illegal kiralamaların önüne geçilmek isteniyor.
Apartman sakinleri arasındaki huzuru korumak için de tedbirler alınıyor. Bundan dolayı yasa tasarısında herhangi bir değişiklik yapılmazsa evinizi kısa dönem kiralamak için komşularınızın da onayı gerekli olacak. Resmi kararlar açıklandığında kesin sonuçları sizinle paylaşıp yazılarımızda güncelleme yapacağız.
Konutların Turizm Amaçlı Kullanılması Hakkında Yasa Tasarısı Neler İçerecek?
Turizm konutları kiralama yapan konuklara bir ev konforu sunar. Geleneksel otelcilikten farklı bir deneyim vaat eder. Peki, turizm konutlarını işletmenin kuralları var mı? Bu sorunun cevabı evet olacaktır.
Ülkelerin kendileri belirledikleri turizm konutu işletmeye dair çeşitli yasal düzenlemeler var. Bu kurallar şehirlere ya da bölgelere göre değişiklik gösteriyor. Mesela, bir bölge için konutunuzu kısa dönem kiralama amacıyla özel lisanslar almanız, vergilerinizi ödemeniz, belli standartları karşılamanız sizden talep edilebiliyor.
Airbnb, Vrbo, Booking.com, Missafir gibi platformlar ev sahiplerine turizm konutlarını kısa dönem kiraya vermeleri konusunda faydalı oluyor. Ev sahiplerinin işlerini kolaylaştırıyor. Airbnb bu sektörde öncü bir marka. Ayrıca dünyanın her yerinde birçok insan tarafından kullanılıyor.
Airbnb ülkemizde de çok sık kullanılıyor. Hatta son zamanlarda Airbnb ile kısa dönem ev kiralayanların sayısı oldukça arttı. Bunda elbette ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum ve yasaların kiracıdan yana olması etkili oldu. Ev sahipleri ek gelir elde etmek amacıyla evlerini Airbnb ile kısa dönem kiraya vermeyi tercih etti.
İşte geçtiğimiz günlerde çok konuşulan yeni Airbnb yasası bu duruma ilişkindir. Mecliste konuyla ilgili görüşmeler sürüyor ve yeni çalışmalar yayınlanıyor.