Tapu sürecinde gayrimenkul sahiplerinin karşılaşabileceği birçok sorun bulunuyor. Biz de tapu sorunu yaşayanların aklındaki soruların cevaplarını bu yazımızda derledik. İşte tapuya dair tüm bilmeniz gerekenler:
E-Devlet Sistemi Özelinde Tapu Sorunu Yaşayanlar İçin:
Adıma kayıtlı gayrimenkulü e-Devlet sisteminde göremiyorum, ne yapmalıyım?
E-Devlet sistemi üzerinden gayrimenkul bilgilerinizi görebilmeniz için T.C. kimlik numaranızın sisteme kayıtlı olması gerekiyor. Bu düzenlemeyi e-Devlet sayfanızdaki ”Beyanda Bulunun” kısmından yapabilir veya Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün Web Tapu sayfasında ilgili düzenlemeyi gerçekleştirebilirsiniz. Konuyla ilgili daha detaylı bilgi edinmek için “Web Tapu Nedir? Nasıl Kullanılır?” isimli blog içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
E-Devlet sistemi üzerinde bana ait olmayan bir gayrimenkul görünüyor, nasıl düzeltebilirim?
Eğer e-Devlet üzerinde size ait olmayan gayrimenkul görünüyorsa en yakın Tapu Müdürlüğü’ne bizzat bildirimde bulunmanız gerekiyor. Alo 181 Tapu ve Kadastro Hizmet Hattı’nı arayıp taşınmaz bilgilerini vermeniz durumunda da adınıza bildirim kaydı düzenleniyor.
Tapu Sorunu ve Gerekli Belgeler
Talebe bağlı işlemlerde talep sahibi şirketse hangi belge istenir?
Talep sahibi şirket, vakıf, dernek veya kooperatif temsilcisiyse yetki verildiğini açıkça belirten yetki belgesiyle temsilcinin kimlik belgesi isteniyor.
Satış işlemleri için gerekli belgeler nelerdir? Satış için ne kadar ücret öderim?
Satış işlemleri için gerekli evraklar şu şekilde:
- Kimlik belgesi (taraflara varsa temsilcilerine ait) (yabancılar için kendi ülkesince düzenlenmiş kimlik belgesi veya pasaport)
- Fotoğraf (satıcı 1 adet, alıcı 2 adet)
- İşlemde temsil varsa temsil belgesi (yetki belgesi, vasi kararı, vekâletname vb)
- Emlak beyan değerini gösterir belge (Gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeden alınıyor.)
- (Varsa) Gayrimenkulün tapu senedi
- Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi (DASK) (bina vasıflı gayrimenkullerde)
- 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 4 sayılı tarifesinin 20-a pozisyonuna göre emlak beyan değerinden az olmamak üzere satış için beyan edilen değer üzerinden alıcı ve satıcı ayrı olmak kaydıyla %2 oranında harç tahsil ediliyor.
- 6544 sayılı Döner Sermaye Kanunu’na ekli tarifeye göre döner sermaye ücreti tahsil ediliyor.
Miras intikali için gereken belgeler neler ve nasıl bir yol izlenmeli?
Miras intikali için gereken belgeler şu şekilde:
- Kimlik Belgesi (taraflara varsa temsilcilerine ait)
- İşlemde temsil varsa temsil belgesi (yetki belgesi, vasi kararı, vekâletname vb.)
- Fotoğraf (1 adet)
- Veraset Belgesi (Sulh Hukuk Mahkemesinden veya Noterden alınan aslı veya onaylı örneği)
- (Varsa) Gayrimenkulün tapu senedi
- Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi (DASK) (bina vasıflı gayrimenkullerde)
Sulh Hukuk Mahkemesi veya noterden alınan veraset belgesiyle birlikte listelediğimiz belgeleri tamamlayarak herhangi bir Tapu Müdürlüğü’ne varislerden biri veya hepsi tarafından başvuru yapılması durumunda işlem gerçekleştiriliyor.
Şirketlerin unvan değişikliği için gerekli belgeler nelerdir? Yetki belgesi nereden alınır?
Unvan değişikliği talep edildiğinde ilgili şirketin eski ve yeni unvanlarının MERSİS üzerinden sorgulanarak oluşturulan yetki belgesinde bulunması durumunda başka bir belge aranmaksızın işlem yapılıyor. Yetki belgesinde eski unvanın bulunmuyorsa MERSİS’te gerekli güncellemenin yapılması için temsilciler, ilgili ticaret sicili müdürlüğüne yönlendiriliyor. Unvan değişikliğinin MERSİS’te güncellenemediğinin ilgili ticaret sicili müdürlüğünce bildirilmesi durumunda değişikliğin yayımlandığı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi ve MERSİS’ ten alınan yetki belgesine göre işlem yapılır.
Tapu müdürlüklerince, MERSİS’te yetki belgesi görüldüğünden, herhangi bir yerden alınmasına gerek yoktur.
Diğer Merak Edilenler
Tapu sicilinde ismim yanlış yazılmış. Bu yanlışlığı nasıl düzeltebilirim?
Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün Web Tapu sayfasından ya da Alo 181 Tapu ve Kadastro Hattı’nı arayarak isim yanlışlığının düzeltilmesi işlemleri için başvuruda bulunabilirsiniz.
Emlak Beyan Değeri belgesinin geçerlilik süresi ne kadar?
Tapu müdürlüklerinin Emlak Beyan Değeri belgesini işleme alabilmesi için belgenin o yıl içinde çıkarılmış olması gerekiyor.
Kaybettiğim tapunun yenisini çıkartmak istiyorum. Ne yapmalıyım? Ne kadar ücret öderim?
Dilerseniz ilgili Tapu Müdürlüğü’ne giderek dilerseniz de Web Tapu üzerinden yeni tapu için başvuruda bulunabilirsiniz. Harçlar Kanunu 4 sayılı Tarifenin 17. maddesi hükmü “İlgililerin isteği üzerine gayrimenkullere ait verilecek kayıt örneklerinin her birisiyle çıkarılacak belge örneklerinin her sayfasından (fotokopiler dahil 20,70 TL tapu harcı ile suret olarak verilen tapu senedi ve ipotek belgesi için yöresel katsayıya bakılmaksızın belge başına maktu olarak 78 TL) döner sermaye hizmet bedeli alınıyor. Bu sayılar 2022 yılı itibariyle günceldir.
Hangi nitelikli taşınmazlarda DASK zorunludur?
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi gayrimenkuller üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binaların içinde yer alıp ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümlerle doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya sağlanan krediyle yapılan meskenler zorunlu deprem sigortasına tabidir.
Gayrimenkul maliki veya intifa hakkı sahipleri zorunlu deprem sigortasından yükümlüdür. Bu sigortaya tabi bağımsız bölümler ve binalarla ilgili tescil ve tapuya kayıtlı gayrimenkulün kayda tabi olmayan bir gayrimenkule dönüşmesi hali hariç olmak üzere tüm terkin işlemleri, zorunlu deprem sigortası kapsamında kalan tapu işlemleri olarak değerlendiriliyor.
Elbirliği mülkiyetimi müşterek mülkiyete nasıl çevirebilirim?
Elbirliği halindeki mülkiyette ilgili tapu müdürlüğüne maliklerin tümünün bizzat veya vekaleten talepte bulunması halinde paylı mülkiyete geçilebiliyor. Ayrıca miras nedeniyle elbirliği mülkiyetinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 2009/6 sayılı genelgesine göre tebligat yöntemiyle paylı mülkiyete geçilebiliyor. Bunların dışında mahkeme kararıyla elbirliği mülkiyetine son verilmesi de mümkün.
Tapu kaydı örneği nasıl alınır? Harç ve Döner Sermaye Hizmet Bedeli nedir?
Tapu kaydı örneğini Web Tapu sisteminden başvuru yaparak alabilirsiniz.
Harçlar Kanunu 4 sayılı Tarifenin 17. maddesi hükmüne göre ilgililerin isteği üzerine gayrimenkullere ait verilecek kayıt örneklerinin her birisiyle çıkarılacak belge örneklerinin her bir sayfasından (fotokopiler dahil 15,20 TL tapu harcı ile 6083 sayılı Kanuna ekli III sayılı tarife uyarınca tapu maliki ve kütükte kayıtlı hak sahipleri hariç olmak üzere 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 1020nci maddesi gereğince “ilgisini inanılır kılan” kişilere verilen bilgi ve belge karşılığı taşınmaz başına maktu olarak 35,00 TL döner sermaye hizmet bedeli alınıyor. Malik ve kütükte kayıtlı hak sahibinin alacağı kayıttan döner sermaye hizmet bedeli alınmıyor. Harç için böyle bir ayrım bulunmuyor.
Missafir olarak çözüm ortaklarımızın tapu sorunu dahil yaşadığı her türlü zorlukta yardımcı olmak bizim önceliğimiz. Siz de çözüm ortaklarımız arasına katılabilir, bol kazançlı bir iş birliğinin keyfini yaşayabilirsiniz.
…
Missafir olarak kısa ve orta vadeli kiralamalarda ev sahiplerimize uçtan uca yönetim desteği sunuyoruz. Ev sahiplerimiz hiçbir problemle uğraşmadan kolay, güvenilir ve stressiz bir kiralama deneyimi yaşayabiliyor; evlerinden daha fazla kira geliri elde edebiliyor. Bu süreçte misafirlerimiz de zengin ürün yelpazemiz içerisinden beklentilerine ve zevklerine uygun olan evlerimizde 5 yıldızlı otel kalitesi ve ev konforunda konaklama fırsatını yakalıyor. Hakkımızda daha fazla bilgi edinmek için internet sitemizi inceleyebilirsiniz.
İyi günler engelli oğluma ileri için 1+1apart aldım evin ipotekli olduğunu ödeme yaparken öğrendim ödemenin 77 tl kaldı onuda banka ipotek durumuna göre veririm dedim satıcı ondan sonra tehditle fiyatı artırdı tapuyu aldık ama ipotek hakkında bilgi vermiyor tapuda 228 bin ipotek banka bilgi vermiyor cok zor durumdayız Allah rızası için yardım et 2 kişiler bizi oyuna getirdiler ben engelli oğlumun kira geliri olsun dedim emekli ikramiyemi kaptırdım lütven bi yol gösterin 05356557170
Merhaba Nurettin Bey,
Hukuki destek almanızı tavsiye ederiz. Uzman bir avukata danışmayı düşünebilirsiniz.
Adımı değiştirdim nüfusta tapuda gayrimenkulü satacağım tapu da geçen eski ismim olduğu için işlem yapmadılar düzeltme talebinde bulunun diyor memur oda döner sermaye masrafı yüksek isteniyor satış için böyle bir işlem normal mi alan kişi ye tapu çıkacak zaten adım sistemde eskisi yenisi gözüküyor ne yapmalıyım.