Kira Gelir Vergisi Hakkında Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

kira gelir vergisi

Ev sahipliği her ne kadar keyifli ve bazen de bol kazançlı bir deneyim olsa da beraberinde pek çok sorumluluk, soru işareti ve öğrenilmesi gereken yasal süreçler getiriyor. Ev sahiplerini bu süreçlerde en çok ilgilendiren konulardan biri de gayrimenkullerinden elde ettikleri gelirin vergilendirilmesi yani kira gelir vergisi oluyor. Emlak gelir vergisi olarak da geçen bu vergi türü hakkında aklınıza en sık takılan soruları ve cevaplarını sizin için bu yazımızda ele aldık. Gelin, emlak gelir vergisi hakkında tüm bilmeniz gerekenleri hep birlikte detaylıca inceleyelim.

Kira Gelir Vergisi Nedir?

Kira gelir vergisi, mülk sahiplerinin belirli bir ücretin üzerinde kiraya verdikleri mülklerinden elde ettikleri gelir için devlete ödemeleri gereken bir vergi türü. Konut ya da iş yerlerinden kira kazancı elde eden kişilerin her yıl ödemekle yükümlü tutulduğu bu vergi için çeşitli istisnaların ve muafiyet durumunun da söz konusu olduğunu söyleyebiliriz.

Kira Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Kira gelir vergisi hesaplama sürecinde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından pek çok farklı etken gözetiliyor. Örneğin kira gelir vergisinin tutarı mükelleflerin geliri veya mülkü için yaptığı harcamalara göre değişiklik gösteriyor. 

İnternet üzerinden kira geliri verginizin tutarını hesaplamak için yararlanabileceğiniz pek çok hesaplama aracı mevcut. Ancak hatırlatmakta fayda var ki bu online araçlar size ancak tahmini tutar hakkında bilgi verebilir. Asıl emlak gelir vergisi hesaplama işlemi yine Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştiriliyor.

Kira Gelir Vergisinin Borcu Sorgulama

Kira geliri elde ettiğiniz bir mülkünüz varsa siz de kira gelir verginizin borcunu nasıl sorgulayacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Kira gelir vergisi borcunuzu sorgulama ve vergi ödeme işlemleri için e-Devlet sistemi üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı’nın İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesini veya en yakınınızdaki vergi dairesini ziyaret edebilirsiniz.

Kimler Bu Vergiyi Ödemekle Yükümlüdür?

Mülkünü kiraya vererek belirli bir tutarın üzerinde gelir elde eden tüm gayrimenkul sahipleri kira gelir vergisini ödemekle yükümlü tutuluyor. Eğer kazanılan kira geliri istisna tutarının altındaysa ev sahiplerinin kazancı vergiden muaf olarak görülüyor.

İstisna Tutarı Nedir?

Her yıl belirlenen istisna tutarının üzerinde kira kazancı elde eden mülk sahiplerinin kazançlarını beyan edip kira gelir vergisini ödemesi gerekiyor. 

2022 yılı itibariyle konutlarda kira gelir vergisinden yıllık istisna tutarı 9.500 TL, işyerlerindeyse 70.000 TL olarak belirlendi. Bu tutarın altında yıllık kira geliri elde eden mülk sahipleri kira gelir vergisi ödemek zorunda kalmıyor. Bu istisna tutarı üzerinde kira geliri elde eden mülk sahipleriyse kira gelir vergisi ödemekle mükellef tutuluyor. Ancak mükelleflerin ödemesi gereken emlak gelir vergisi yine yıllık kira gelirinden istisna tutarı çıkarılarak elde edilen sonuca göre belirleniyor. Örneğin 1 takvim yılı içindeki toplam kira geliriniz 30.000 TL olduğunu varsayalım. 2022 yılının istisna tutarı olan 9.500 TL, bu yıllık kira geliri kazancından düşülüyor. Dolayısıyla ödemeniz gereken emlak vergisi tutarı (30.000 TL – 9.500 TL =) 20.500 TL’lik kira geliri üzerinden hesaplanıyor. 

Takvim yılı için belirlenen istisna tutarının üzerinde kira geliri elde eden ancak bunun beyanını vermeyen mülk sahipleriyse bu istisna tutarı hakkından yararlanamıyor. Aynı şekilde yıllık kira gelirini eksik beyan eden ev sahipleri için de istisna tutarından faydalanma hakkı ortadan kalkmış oluyor. 

Ayrıca söz konusu mülkte kiracı bulunmaması durumunda elde edilen bir kazanç da olmayacağı için yine kira gelir vergisi ödemeye gerek kalmıyor. Kira gelir vergisi mükellefliği durumu, konut ya da işyerinden -istisna tutarının üzerinde- kira geliri elde edildiğinde başlıyor.

Kira Gelir Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Emlak geliri vergisi ödemesi, istisnai durumlar hariç, her yılın mart ayı içerisinde gerçekleşiyor. Yani diyelim ki ocak ayı başından aralık ayı sonuna kadarki döneme ait beyana tabi kira gelir verginizi ödemeniz gerekiyor… O halde kira gelir vergisi ödemenizi mart ayının ilk gününden son günü akşamına kadar yapabilirsiniz. Eğer beyanname süresinin son günü resmi tatil gününe denk geliyorsa tatilden sonraki ilk iş günü içerisinde mesai saati bitimine kadar kadar beyanname verme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Ülkeyi terk edecek olan mükellefler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyannamelerini ilgili kuruma iletmeli. Mükellefin ölümü durumundaysa beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından verilmeli.

Kira Vergisi Beyannamesi

Konut ve işyerlerinden kira geliri elde eden mülk sahipleri için beyan dönemi her yıl mart ayı başında başlayıp o ayın bitiminde sona eriyor. 

Mülk sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden “Hazır Beyan Sistemi”ne girerek beyanda bulunabilir, var olan beyanlara erişebilir ve yine bu beyanlar üzerinde değişiklik yapabilir. Beyanname işlemi ayrıca mükelleflerin bulunduğu bölgedeki vergi dairesinde de kolayca gerçekleştirilebiliyor.

Kira Gelir Vergisi Nasıl Ödenir?

Kira gelir vergisi borçlarının ödemesini gerçekleştirmenin iki yolu bulunuyor. 

Vergi mükellefleri dilerlerse

-En yakınlarındaki vergi dairesine giderek veznelerden ya da

-e-Devlet sistemi üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesinden online olarak vergi ödemelerini gerçekleştirebiliyor. 

Tahsil Edilemeyen Kiralar da Beyan Edilir mi?

Kira geliri beyanında “tahsilat esası” geçerlidir. Mart ayı sonuna dek mülk sahibinin kiracıdan tahsil ettiği ve istisna tutarını aşan 7 aylık kira bedeli için beyanname vermesi gerekiyor. Geri kalan 5 aylık kira bedeli daha sonra tahsil edilebilirse tahsili yapılan yılın beyannamesine ekleniyor. 

Kira Gelir Vergisi Muafiyeti

Bazı mülk sahiplerinin elde ettiği kira geliri vergiden muaf tutulabiliyor. Kira geliri vergisinden muafiyet için yıllık gelir alt limit koşulu geçerli. 

  • Konutlarda yıllık 9.500 TL,
  • İşyerlerindeyse 70.000 TL’nin altında kazanç elde eden mülk sahipleri kira gelir vergisinden muaf sayılıyor. 

Ayrıca söz konusu mülkün hiçbir gelir ya da maddi karşılık beklemeden ikamet amacıyla bir başkasına devredilmesi durumunda da ev sahibinin yine kira gelir vergisi ödemesi gerekmiyor. 

Buna ek olarak mülk sahibinin konutunda birinci derececeden yakını yani annesi, babası, çocuğu, kardeşi ya da torunu ikamet ediyorsa ve mülk sahibinin başka bir geliri yoksa kira vergisi ödemesine tabi tutulmayabiliyor.

Hangi Durumlarda Emlak Gelir Vergisi Muafiyetinden Yararlanılamaz?

Muafiyet durumu konutlar için söz konusu sadece tek mesken olması durumunda uygulanıyor. Dolayısıyla birden fazla konuttan kira geliri elde eden ev sahiplerinin de gelirleri için beyanname vermesi gerekiyor. 

Ayrıca kira kazancını beyan etmeyen veya eksik beyanda bulunan vatandaşlar vergiden muaf tutulmuyor. 

Görüldüğü üzere ev sahipliği birçok yasayı, sorumluluğu ve hakkı bilmeyi de gerektiriyor. Üstelik bununla sınırlı kalmayıp iyi bir iletişim becerisine sahip olmayı ve karşılaşılabilecek sorunları çözebilmeyi de zorunlu kılan karmaşık bir süreç. Bu sebeple bir ev sahibi olarak bilmenizin faydalı olacağı tüm hakları ele aldığımız “Kanun Kapsamında Ev Sahibi Hakları” isimli blog yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz. Böylece ev sahibi olarak sahip olduğunuz hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Ayrıca ev sahiplerini ilgilendiren diğer vergi türlerinden biri olan emlak vergisine dair tüm merak ettiklerinizi “Emlak Vergisi Hakkında Sık Sorulan Sorular ve Cevapları” isimli blog içeriğimizde bulabilirsiniz.


Missafir olarak kısa ve orta vadeli kiralamalarda ev sahiplerimize uçtan uca yönetim desteği sunuyoruz. Ev sahiplerimiz hiçbir problemle uğraşmadan kolay, güvenilir ve stressiz bir kiralama deneyimi yaşayabiliyor; evlerinden daha fazla kira geliri elde edebiliyor. Bu süreçte misafirlerimiz de zengin ürün yelpazemiz içerisinden beklentilerine ve zevklerine uygun olan evlerimizde 5 yıldızlı otel kalitesi ve ev konforunda konaklama fırsatını yakalıyor. Hakkımızda daha fazla bilgi edinmek için internet sitemizi inceleyebilirsiniz. 

12 thoughts on “Kira Gelir Vergisi Hakkında Sık Sorulan Sorular ve Cevapları”

  1. merhaba,
    ev ve arsası toplam 229 m2 olan bir evim geçen sene kiradaydı. ben de farklı bir evde kiracıyım fakat oturduğumuz evdeki kira kontratı eşimin üstüne. kiraya verdiğimiz ev benim üstüme. herhangi bir indirim muafiyet sağlanır mı? evin arsasız brüt bina metrekaresi mi önemli yoksa tapuda geçen arsa ile beraber mi?

    1. Merhaba Merve Hanım,
      Burada verdiğimiz bilgiler hukuki kesinlik içermez. Bir uzmandan hukuki destek almanızı tavsiye ederiz.

      Evin arsasız brüt bina metrekaresi bilgisi gerekmektedir. Bu bilginin mevcut olmaması nedeniyle, indirim veya muafiyetten yararlanıp yararlanamayacağınızı kesin olarak belirlemek mümkün değildir.
      Tapuda geçen arsa ile beraber metrekare: Tapuda geçen arsa ile beraber metrekare 229 metrekare olduğu için, bu metrekare üzerinden emlak vergisi hesaplanacaktır.

      Emlak vergisi muafiyeti ve indirimleri:

      200 metrekareye kadar olan konutlar için: Emlak vergisi muafiyeti
      Engelliler için: Engellilik oranına göre emlak vergisi indirimi
      Şehit yakınları için: Emlak vergisi muafiyeti
      Gaziler için: Emlak vergisi indirimi
      Emekliler için: Belirli şartlara bağlı olarak emlak vergisi indirimi

      İlettiğiniz bilgiye göre herhangi bir muafiyetiniz oluşmamaktadır. Yine de bir uzmana danışmanızı öneririz.

  2. Merhaba benim üzerime bir evimiz var kirada fakat kira sözleşmesi eşimin üzerine kira ödemeleride eşimin hesabına yapılıyor. kira beyannamesini kim verir ? ve biz başka bir yerde kiradayız oranın sözleşmesi de eşiminm üzerine ödemlerde onun hesabına geliyor

    1. Merhaba Pınar Hanım,

      Burada verdiğimiz bilgiler hukuki kesinlik içermez. Lütfen bir vergi uzmanına danışınız. Evinizin eşinizle beraber ortak hisseli olduğunu düşünürsek; kira beyannamesinde ikiniz de ismi geçmeli ya da ayrı ayrı beyanname vermeniz gerekmektedir.

      Bu durumda, eğer ortaklardan her birine düşen pay, ilgili yıl için belirlenen muafiyet limitini geçerse, o ortak veya ortaklara ait olan ev kira geliri, muafiyet miktarının üstünde kaldığı takdirde beyan edilmelidir.

      Her bir ortak, verilen beyanname ile kira gelirinden ayrı ayrı muafiyet hakkından yararlanabilir.

      Eğer eşlerden biri gelirini beyan eder ve diğeri etmezse, beyan etmeyen eşe hem vergi hem de ceza uygulanacaktır. Yani, ortaklardan veya eşlerden birinin kendi payına düşen miktarı beyan etmesi, diğer eşi veya ortağı bu yükümlülükten muaf tutmaz.

  3. Eşimin kendi adına,evliliğimizden önce aldığı 110 metre kare bir evi var.
    Benim babamdan kalan ve 3/16 hisse hakkım olan bir ev var ve bu ev kirada.
    Ben kira geliri vergisi verecek miyim.

    1. Merhaba Atalay Bey,

      Missafir ile evinizi kiralarayak daha fazla gelir elde etmek ve uzmanlardan destek almak için bu sayfamızdaki formu doldurabilirsiniz.

      Eğer belirli bir muafiyetiniz yoksa kira gelir verginizi hisseniz oranında vermeniz gerekmektedir. Kira gelir vergisi muafiyetleri, mülkün türüne ve hisse oranına göre değişiklik gösterir. 2024 yılı için geçerli muafiyetler şu şekildedir:

      Konutlar için:

      3/16 hisse dahil olmak üzere, birden fazla konuttan elde edilen kira gelirleri için: 2024 yılı için 40.800 TL’ye kadar olan kira geliri vergiden muaftır.
      Tek konuttan elde edilen kira geliri için: Herhangi bir hisse oranı için, 2024 yılı için 40.800 TL’ye kadar olan kira geliri vergiden muaftır.

  4. Merhaba Sayın Yetkili ;

    2023 yılı kendi evimi 8.500 tl kiraya verdim. Bende başka bir evde 9.000 tl kiraya çıktım. Öncelikle bunun gider gösterilmesi gibi bir durum söz konusu olur mu ? Eğer olmazsa 2023 yılı için 21.000 tl yıllık aldığım totalden düşüp kalanı rakamın ne kadarını devlete ödemem gerekiyor. Bilgilendirirseniz çok sevinirim

    1. Merhaba M. Tunay,

      Kira geliri beyanında bazı giderlerin indirimi de yapılıyor. Bu kapsamda kira geliri elde edenler götürü veya gerçek gider yöntemini seçebilecek. Götürü gider yönteminde kira gelirinden 21 bin lira istisna düşüldükten sonra yüzde 15 oranında indirim uygulanır. Gerçek gider yönteminin seçilmesi halinde aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri, faiz ve sigorta ödemeleri hasılattan indirilebilecek. Bunun için söz konusu giderlerin ev sahibi tarafından ödenmesi gerekecek. Eğer ödemeler kiracı tarafından yapılıyorsa gider olarak gösterilemeyecek. Bu yöntemde sahibi bulunduğu konutu kiraya verip, kendisi de kirada oturuyorsa 2023 yılı içinde ödediği kira tutarını gider olarak yazabilecek. Gerçek gider yöntemini seçenler kiraya verdikleri mesken için yapılan borç ödemelerinin sadece faiz kısmını gider olarak yazabilecek. Kiraya verilen gayrimenkuller için elde ediliş tarihinden itibaren 5 yıl boyunca iktisap bedelinin yüzde 5’i tutarında gider olarak gösterilebilecek.

  5. Merhaba..Bekarken aldığım 1 evim var,evlendikten sonra eşimle 1 ev aldık,onun üzerine.Diğer evi kiraya verdik.beyanname kapsamındamı acaba.Teşekkürler

    1. Merhaba Emel Hanım,
      Burada verdiğimiz bilgiler hukuki kesinlik içermez. Hukuki destek almanızı tavsiye ederiz. Bununla birlikte şu bilgiler işinize yarayabilir:

      2023 yılında “Kişi üzerine bir tane konut bulunan ve bu konutun yüzölçümü 200 metrekarenin altında olan binalar emlak vergisinden muaftır.” yönetmeliği yürürlüğe girmiştir. Mülkünüz bu kapsama giriyorsa beyanname vermenize gerek yoktur.

      Ayrıca 38 seri numaralı Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği’ne göre; meskenini kiraya verdiği hâlde kendisi kirada oturmayıp bir başkasının yanında yaşayan veya kira sözleşmeleri eşi adına düzenlenen mükelleflerin, söz konusu meskenleri için indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanabilmeleri mümkün değildir.

      Brüt 200 m2’yi geçen birden fazla meskende hisseye sahip olunması durumunda indirimli (sıfır) bina vergisi oranının uygulanmaması gerekmektedir. Bu tarz durumlarda beyanname hazırlanmalıdır.

  6. Merhaba… 1 tane evim var… Kiraya verdim… Kendim tayinden dolayı başka yerde kirada oturuyorum…. Kira beyannamesi bildirip vermem gerekiyor mu?

    1. Merhaba Mesut Bey,

      Öncelikle hukuki destek almanızı tavsiye ederiz, burada verdiğimiz bilgiler hukuki bir kesinlik içermez.

      Gelir İdaresi Başkanlığınca tarafınca açıklanan 2024 yılı mesken (ev-konut) kira geliri vergi istisnasına göre, 2024 yılında 33 bin TL’ye kadar olan kira gelirleri için ev sahipleri gelir vergisi ödemeyecek.

      Yıllık kira geliriniz bu miktarın üzerindeyse kira beyannamesi bildirip vermeniz gerekmektedir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top