İmar yönetmeliği ve yönetmeliğe gelen düzenlemeler hakkında akıllarda pek çok soru işareti mevcut. Bu konu hakkındaki sorularınızı giderebilmeniz için imar yönetmeliği nedir gelin, birlikte öğrenelim.
İmar Yönetmeliği Ne Demek?
Eğer bir inşa çalışması yapıyorsanız bu çalışmayı düzenlemek ve kanunlara uygun bir şekilde yürütmek için başvuracağınız yönteme imar yönetmeliği denir. Bu sayede inşa çalışmanıza dair belgeleri derlemiş olursunuz ve inşa çalışmanız nitelik kazanmış olur. Yani inşaat halindeki yapınız yürürlükte olan yasalara, yönetmeliklere ve standartlara uygun bir şekilde inşa edilmiş olur.
Belediye sınırlarının ve mücavir alan içinde gerçekleştirilecek olan inşa çalışmaları, resmi veya özel olması farketmeden, İmar Kanunu’ndaki hükümlere bağlı olarak ilerletilmeli. “Mücavir alan ne demek?” diye sorabilirsiniz. Belediye sınırlarının dışında kaldığı halde belediyenin imar hususunda kontrolünde olan alanlara mücavir alan denir.
Yönetmelik sayesinde inşa çalışmalarınıza dair belgeleri derler ve düzenler. Peki bunu nasıl gerçekleştirir? Bu yönetmelik, inşaatınızın ruhsat alma sürecindeki mimari projenin yer aldığı parselin konumunu gösteren belgelerin yani aplikasyon belgelerinin kanun çerçevesinde düzenlenmesini sağlar.
Buna ek olarak yönetmelik sayesinde mesleki teknik uygulama sorumluluğu hizmetleri daha etkin bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği Nedir?
Bakanlar kurulu tarafından belirlenmiş ve yetkilendirilmiş alanlardaki dönüşüm, kontrol ve iyileştirme çalışmalarına “Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği” denir. Resmi Gazete’de yayımlanmış bu yönetmelik sayesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirlediği standartlara göre ilerleyecek bir yapılaşma süreci amaçlanıyor. Bu yönetmelikle yapılaşmaya dair ileride çıkabilecek başka yönetmelikler ilgili yapıların planlarını etkilemeyecek.
Plansız Alanlar Tip İmar Yönetmeliği Nedir?
Plansız alanlar tip imar yönetmeliğinin ne olduğunu incelemeden önce plansız alan ne demek öğrenmemizde fayda var.
Plansız alan, belediye sınırlarının içinde veya sınırların dışında olup hala belediyenin imar kontrolü sorumluluğunda bulunan ve plana sahip olmayan alanlar olarak geçer. Bunlara örnek olarak köyleri verebiliriz. Plansız alanlar tip imar yönetmeliğiyse bu alanlardaki yapılaşmayı denetleyen bir yönetmelik.
Plansız alanlar imar yönetmeliğiyse en son 23 Temmuz 2022 tarihinde bir değişikliğe uğradı. Bu değişikliğin ilan edildiği Resmi Gazete yazısıyla konu hakkında daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
İmar Barışı Yönetmeliği Nedir? İmar Affından Kimler Yararlanabilir?
Yönetmeliğe göre düzenlenmeyen ve dolayısıyla belediyenin standartlarına uygun olarak inşa edilmemiş yapıların uygulamalarına dair ve mülkiyet problemlerini düzeltmeye yönelik çalışmalara imar barışı ya da imar affı denir. İmar barışıyla çarpık kentleşmenin önlenmesi amaçlanır.
Peki, imar affından kimler yararlanabiliyor?
- Arsa tapusu bulunduğu halde oturma izni bulunmayan kaçak binalar,
- İskan belgesine sahip olmayan yapılar,
- Belirlenen yükseklik sınırını aşmış plaza ve iş merkezleri,
- Ruhsata veya projeye aykırı inşa edilmiş binalar imar barışı yönetmeliğinden yararlanabiliyor.
İmar yönetmeliği hakkında derlediğimiz bilgiler bu kadar. Benzer konular üzerine hazırlamış olduğumuz yazıları okumak isterseniz Parsel Sorgulama Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey isimli içeriğimize davetlisiniz.