Fatih gezilecek yerler listesiyle karşınızdayız! İyi vakit geçireceğiniz hatta hayran kalacağınız birçok destinasyon önerimiz olacak. Eğer siz de hazırsanız gelin başlayalım.
İstanbul Fatih Nasıl Bir Yer?
Öncelikle Fatih’in İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu söyleyelim. Yani oldukça köklü bir semt Fatih. Bundan dolayı Fatih’i gezerken kendinizi tarihe tanıklık ediyor gibi hissedeceksiniz.
Tarihi Yarımada demek Fatih demek aslında. Çünkü 2008 yılında Eminönü tekrar Fatih’e bağlı bir semt oldu. Böylece Fatih, yeniden Tarihi Yarımada’daki tek ilçe haline geldi.
Fatih Roma İmparatorluğu’nun en önemli merkezlerinden biriydi. Ayrıca Osmanlı Devleti ve Bizans için de aynı şeyi söyleyebiliriz. Bu nedenle Fatih’te çok sayıda tarihi yapı görmeniz mümkün.
Fatih’te Kısa Dönem Kiralık Ev Arayanlara Müjde!
Fatih’te kısa dönem kiralık ev arıyorsanız Missafir Homes evlerine göz atabilirsiniz. Haydi, Fatih eşyalı kiralık evlerimizden size en uygun olanını şimdi seçin!
Fatih Kısa Dönem Kiralık Evler Missafir’de!
İstanbul seyahatinizde Tarihi Yarımada’da konaklamak ister misiniz? Hem Fatih gezilecek yerler listesi hayli kabarık. Bu nedenle Fatih’te birkaç gün kalabilirsiniz. Dilerseniz, Fatih günlük kiralık daire seçeneklerini inceleyin ve hemen rezervasyon yapın!
Haydi, Fatih’te gezilecek yerler neresi, Fatih’te yapılacak şeyler neler bir bakalım!
Fatih Gezilecek Yerler
Listeyi inceleyince siz de göreceksiniz ki Fatih ilçesi gezilecek yerler bakımından çok zengin. Tam da bu yüzden her yıl binlerce turist Fatih’e akın ediyor. Sizi daha fazla bekletmeyelim ve Fatih gezilecek yerler listemize geçelim.
1. Sultanahmet
Bir turist sizi durdurup yol tarifi soracaksa büyük ihtimal Sultanahmet’i arıyordur! Fatih turistik yerler mevzu bahis olunca ilk akla gelen elbette Sultanahmet oluyor. Fatih’i gezmeye Sultanahmet Meydanı’ndan başlayabilirsiniz.
Sultanahmet Meydanı Bizans döneminde Hipodrom adıyla anılırdı. Ayrıca Osmanlı imparatorluğunun en ihtişamlı zamanlarında ise buraya Atmeydanı denirdi. Günümüze kadar ayakta kalan Bizans kalıntılarının çoğu Hipodrom çevresinde inşa edilmiştir.
2. Fatih Gezilecek Yerler: Sultanahmet Camii
Sultanahmet Camii Osmanlı hükümdarı I. Ahmet zamanında yapılmıştır. İstanbul’un en görkemli tarihi yapılarından olan caminin mimarı ise Sedefkar Mehmed Ağa’dır. Turistler burayı Mavi Cami yani Blue Mosque olarak da biliyor.
Sultanahmet Camii, Türkiye’nin ilk altı minareli camisi olma özelliğine sahip. Mavi renk iznik çinileriyle bezeli cami görenleri kendine hayran bırakıyor. Ayrıca çevresinde olan yapılarla birlikte külliye oluşturur.
3. Ayasofya
Ayasofya I. Justinianus döneminde bir kilise olarak inşa edilmiştir. Burası ilk olarak Sultan II. Mehmet tarafından camiye çevriliyor. Zaman içinde cami, katedral, bazilika ve müze olarak da kullanılıyor.
Ayasofya hemen Sultanahmet Camii’nin karşısında yer alıyor. Her yıl birçok yerli ve yabancı turist Ayasofya’yı görmek için Fatih’e geliyor. Fatih turistik yerler gezinizde mutlaka yer vermeniz gereken bir tarihi yapıdır.
4. Topkapı Sarayı Müzesi
Topkapı Sarayı, İstanbul Sarayburnu’nda yer alır. Osmanlı Devleti altı yüz yıllık bir tarihe sahip. Bunun dört yüz yılı boyunca imparatorluk Topkapı Sarayı’ndan idare ediliyor. Dolayısıyla burası aynı zamanda padişahların yaşamını sürdürdüğü yer.
Fatih Sultan Mehmet’in isteği üzerine inşa edilmiştir. Sonraları saray halkının Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Sarayı gibi farklı saraylarda yaşaması da Topkapı’nın önemini azaltmamıştır. Bugün de önemini koruyan ve ziyaretçi akınına uğrayan Topkapı Sarayı, müze olarak hizmet veriyor.
5. Fatih Gezilecek Yerler: Kapalıçarşı
İstanbul’da Fatih’te gezilecek yerler neresi diye merak ediyorsanız doğru adrestesiniz! Fatih gezilecek yerler listemize süratle devam ediyoruz. Sırada İstanbul’un en meşhur ve hareketli çarşısı olan Kapalıçarşı var.
Kapalıçarşı’yı duymuşsunuzdur! Burası günün her saati hareketli ve kalabalıktır. Turistlerin ilgi odağı olan çarşı sizi de o büyüleyici atmosferiyle hemen cezbeder. Üstelik Fatih’e yolunuz düşmüşken bu tarihi çarşıdan alışveriş yapmak isteyebilirsiniz.
Kapalıçarşı’da her çeşit ürün satılıyor. Alışveriş tutkunları için harika bir destinasyon burası! Dükkanlardan antika eşyalar, takı, gümüş, el yapımı otantik eşyalar, deriler, tekstil, halı gibi ürünler satın alabilirsiniz. Ama satın alırken mutlaka pazarlık da yapın. Burası hala pazarlık kültürünü yaşatan canlı bir çarşı.
6. Fatih Gezilecek Yerler: Dikilitaş
Sultanahmet Meydanı’nda bir gezintiye çıktıysanız görmeniz gerekenlerden biri de meşhur Dikilitaş. Bir diğer adıyla söylemek gerekirse Theodosius Dikilitaşı diyelim. Turistlerin ilgisini çeken bu özel taşı görmeden geçmeyin.
Dikilitaş Sultanahmet’te hemen Yılanlı Sütun’un yan tarafında yer alıyor. Roma imparatoru I. Theodosius tarafından Mısır’dan İstanbul’a getirilmiştir. Ardından da şu an bulunduğu yere dikilmiştir.
7. Fatih Gezilecek Yerler: Yılanlı Sütun
Yılanlı Sütun, İstanbul’un Sultanahmet Meydanı’nda yer alıyor. Bu ilginç ve dikkat çekici anıtın diğer adı ise Burmalı Sütun. Bu sütun üç adet piton yılanının birbirine dolandığı bir sahneyi tasvir ediyor. Ancak yılan başlarından iki tanesi kayıp.
Bu Antik Yunan anıtına ait yılan başı İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde yer alıyor. Burma Sütun ilginizi çektiyse müzeyi de gezebilirsiniz. Üstelik müzede daha pek çok koleksiyon var. Onları da inceleme şansınız olur.
8. Fatih Gezilecek Yerler: Alman Çeşmesi
Sultanahmet Meydanı sizi şaşırtacak ve büyüleyecek yapılarıyla yine sahnede! Üstelik bu çeşme süslemeler ve heykellerle bezeli. İlk görüşte dikkatinizi çekecektir.
Çeşme Alman imparatoru II. Wilhelm’in Sultan II. Abdülhamit’e hediyesidir. Dönemin siyasi ve ticari anlaşmalarına bir karşılık olarak verilmiştir. Ayrıca bu görkemli çeşme Almanya’da yapılıp ardından İstanbul’a getirilmiştir.
9. Fatih Gezilecek Yerler: Gülhane Parkı
Her yıl bahar aylarıyla birlikte lale bahçelerine dönen güzel Gülhane Parkı! Burası İstanbul’un en eski parklarından bir tanesi. Bununla birlikte içindeki asırlık ağaçları, göletleri, özenli peyzaj çalışmalarıyla dikkat çeker.
Fatih gezilecek yerler listesi sizi yorduysa doğru Gülhane Parkı’na! İstanbul’da asırlık ağaçların altında banklarda oturabileceğiniz nadide bir köşe burası. İsterseniz çimenlere yayılıp yanınızda getirdiğiniz kumanyadan da yiyebilirsiniz elbette.
Gülhane Parkı’nda güzel bir yürüyüşün ardından ne yapacaksınız? Belki hemen Gülhane Parkı’nın girişindeki Ahmet Hamdi Tanpınar Kütüphanesi’ni ziyaret edersiniz. Burada bazı zamanlar edebiyat etkinlikleri oluyor. Denk gelirseniz katılabilirsiniz.
10. İstanbul Arkeoloji Müzesi
İstanbul’un en ünlü müzelerinden biri İstanbul Arkeoloji Müzesi. Üstelik oldukça büyük bir müze. Bu sebeple en az birkaç saatinizi alacaktır. Ama buna değeceğini önden peşin peşin söylemiş olalım.
Burayı her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Çünkü müzenin içinde Büyük İskender Lahdi, Sayda kralı Tabnit’in mumyası ve pek çok koleksiyon var. Bunun yanı sıra Okeanos’un heykeli de müzede yer alıyor.
11. Fatih Gezilecek Yerler: Çinili Köşk
Görkemli Çinili Köşk hemen İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin karşında yer alıyor. Bu köşk Osmanlı sivil mimarinin en iyi örneklerinden biridir. Bu nedenle de oldukça özel bir tarihi yapı.
Buraya Sırça Köşk ya da Kasr-ı Kaşi de denir. Kesme çini dekoruyla çok görkemlidir. Fatih semtinde gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazıdır.
12. Türk ve İslam Eserleri Müzesi
Burası ödüllü bir müze. Bu nedenle yolunuz Fatih’e düşerse Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ni de gezebilirsiniz. İçeride farklı dönemlerin el yazmaları, seramikler, halılar ve minyatürler var. Ayrıca görülmeye değer bu müze, 1984 yılında Avrupa Konseyi Yılın Müzesi Jüri Özel Ödülü’nü aldı.
13. Büyük Saray Mozaikleri Müzesi
Müze 1953 yılında ziyarete açılmıştır. Sultanahmet Camii’nin avlusunda yer alıyor. Müzenin içinde Bizans döneminden kalma mozaikler var.
Büyük Saray Mozaikleri Müzesi dünyaca ünlü bir müze. Mozaiklerde yüz elliye yakın farklı insan ve hayvan figürü tasviri var. Ayrıca doksan farklı temada mozaik görmeniz mümkün. Av sahneleri, dövüşen hayvanlar, kır yaşamı ana temalar arasındadır.
14. Fatih Camii
Fatih turistik yerler listesinin başında Fatih Camii yer alıyor. Çünkü turistlerin en çok ziyaret ettiği camilerden biridir. Burası Fatih Sultan Mehmet’in isteği üzerine inşa edilmiştir.
Fatih Camii İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alıyor. Burası hem ibadete açık bir cami hem de bir külliyedir. Ayrıca caminin mimarı Atik Sinan’dır.
15. Süleymaniye Camii
İşte geldik Mimar Sinan’ın kalfalık dönemi eserim dediği camiye! Süleymaniye Camii İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alıyor. Büyüleyici bir mimarisi var.
Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan caminin mimarı başta belirttiğimiz gibi Mimar Sinan’dır. Süleymaniye Camii, klasik Osmanlı mimarisinin en önemli örneklerinden bir tanesi. Ayrıca çok dayanıklı bir yapıdır. Yapıldığı seneden bu yana İstanbul’da meydana gelen depremlerden hasar almamıştır.
16. Yedikule Zindanları
Bu ilginç yapı Bizans İmparatoru Theodosius istediği için inşa edilmiştir. Aslında başlangıçta zindan olarak inşa edilmemiştir. Burası imparatorun misafirlerini ağırladığı bir yerdi.
İlginç yapıya imparatorun oğlu tahta geçince dört adet gözlem kulesi eklemiştir. İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet de üç gözlem kulesi daha yaptırır. Böylece bu görkemli yapı Yedikule olarak anılmaya başlar.
Bu yapı bir dönem zindan olarak da kullanılıyor. O döneme ait çok fazla rivayet var. Fakat en bilindik olanı bir pagan ile ilgili. Hatta sıkça anlatılıyor.
Rivayete göre Yedikule’de bir pagan esir düşer ve eziyet görür. Bu eziyetler sonucunda pagan buraya lanet eder. Bundan dolayı Yedikule’de eziyet gören ruhların bir gün dirileceğine inanılıyor. Hatta bazı geceler Yedikule’den Latince sesler işitildiği anlatılıyor.
17. Aya İrini Kilisesi
Aya İrini birçok bakımdan ilklerin tarihi yapısı. Bu nedenle İstanbul Fatih gezilecek yerler listesinde mutlaka olmalıdır. Günümüzdeki görünümü yapıldığı halinden epey farklıdır. Çünkü çıkan Aya Nikala ayaklanmasında hasar görmüş ve yeniden inşa edilmiştir.
Kilise Bizans İmparatorluğu’nun ilk kilisesidir. İstanbul’un fethinden sonra ise bir dönem silah ambarı olarak kullanılmıştır. Ayrıca Osmanlı Devleti’nin ilk müzesi olma özelliğine de sahip.
18. Fatih Gezilecek Yerler: Cağaloğlu Hamamı
Fatih gezilecek yerlerden bir tanesi de Cağaloğlu Hamamı. Burası Yerebatan Sarnıcı’na çok yakın bir konumda yer alıyor. Hamam I. Mahmut’un isteği üzerine yapılmıştır.
Hamam aslında Ayasofya Camii ve yakındaki kütüphane için gelir sağlaması amacıyla inşa edilmiştir. Günümüzde turistik gezi alanlarından biridir. Çünkü hamam tam üç yüz yılı devirmiş ve tarihi hamamlar listesine girmiştir.
19. Yerebatan Sarnıcı
Sırada romanlara ve filmlere konu olan Yerebatan Sarnıcı var! Fatih gezilecek yerler listesi yapıp Yerebatan Sarnıcı’nı gözden kaçırmak olmaz. Çünkü sarnıç geçtiğimiz aylarda yeniden restore edildi. Hiç üşenmeyin kapısında uzayıp giden o kuyruğa aldırmadan bekleyin. Çünkü buna değecek!
İstanbul’un gizli hazinelerinden biri burası. Zaten adım atar atmaz bambaşka bir dünyaya giriş yaptığınızı hissedeceksiniz. Büyülü bir dünya evet ama biraz karanlık ve korkutucu. Ayrıca gizemli demiş miydik?
Yerebatan Sarnıcı, Dan Brown’un Cehennem adlı kitabında geçiyor. Kitap hakkında konuşmayalım belki siz de okumak istersiniz. Gelin Yerebatan Sarnıcı hakkında konuşalım.
Burası mimarisiyle ve büyülü atmosferiyle dikkat çeken bir yer. Yapı dikdörtgen bir plana sahip. Bunun yanında kayalık bir zemine oturtularak yapılıyor. Yerebatan Sarnıcı tam 336 sütun ve 12 kemer ile destekleniyor.
Sarnıç aslında şehrin su ihtiyacını karşılamak niyetiyle yapılmıştır. Ancak şimdilerde müze olarak kullanılıyor. Ayrıca oldukça popüler bir müze. İstanbul’u ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası.
20. Mısır Çarşısı
Yabancı turistlerin çok egzotik bulduğu Mısır Çarşısı’ndan bahsedelim! Fatih Eminönü gezilecek yerler arasında yer alan çarşı günün her saati kalabalık. Ayrıca burası İstanbul’un en eski kapalı çarşılarından bir tanesi.
Osmanlı döneminde bir yere cami inşa edildiğinde yakınına da bir arasta yani çarşı yapılıyor. Böylece çarşıdaki alışverişten doğacak gelirle caminin giderleri ödenirdi. İşte Mısır Çarşısı da tam olarak bu sebeple inşa ediliyor.
Mısır Çarşısı Fatih’in Eminönü semtinde yer alıyor. Üstelik Yeni Camii’nin hemen yakınında. Oldukça merkezi bir konumu var. Bu nedenle alışveriş için herkes burayı tercih ediyor.
Çarşının kapısından girer girmez o egzotik hava sizi karşılayacak. Burnunuza buram buram baharat kokuları gelecek. Çarşıdaki dükkanlardan renkli camlar, baharat, kilimler, kuruyemiş, lokum, renkli şallar ve bunun gibi ürünler satın alabilirsiniz.
21. Fatih Gezilecek Yerler: Kadınlar Pazarı
Fatih gezilecek yerler listemize Kadınlar Pazarı adıyla ün salan çarşıyla devam edelim. Üstelik burası Bozdoğan Kemeri’nden Zeyrek’e uzanan cadde üzerinde yer alıyor. Eğer Fatih’e yolunuz düşerse bu ilginç çarşıyı ziyaret edebilirsiniz.
Burada birbirinden farklı lezzetleri tatma imkanınız var. Bunun yanında eviniz için şarküteri alışverişi yapabileceğiniz dükkanlar da bulabilirsiniz. Ayrıca yöresel yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz.
Kadınlar Pazarı adını nereden almış diye merak ettiniz değil mi? Aslında bu konuda kesin bir bilgi yok. Ama pazarın adını nereden aldığına ilişkin farklı varsayımlar mevcut.
Pazarın adıyla ilgili varsayımlardan ilki eskiden bu bölgede yalnızca kadınların alışveriş yapmasına dayanıyor. Bir başka rivayete göre ise isim eski zamanlarda bölgede olan köle pazarından geliyor. Hangisinin doğru olduğuna dair net bir bilgi yok. Fakat Kadınlar Pazarı popülerliğini sürdüreceğe benziyor.
Fatih renkli, heyecan verici ve İstanbul’un en köklü yerleşim yerlerinden biri! Fatih gezilecek yerler listesi ise bir hayli uzun. Eğer İstanbul Fatih’te kısa dönem kiralık daire arıyorsanız Missafir evlerinden faydalanabilirsiniz. Şehrin akışı ve Fatih’in ritmine uymak için hemen şimdi rezervasyon yapın!
Fatih’te Kiralık Eviniz Var mı?
Fatih’teki evinizi kısa dönem kiralayarak daha fazla gelir elde edebileceğinizi biliyor musunuz? Missafir’den bugün teklif alın! Bu konu hakkında tüm detayları öğrenin ve kazancınızı katlayın.
Gezi rotaları ile ilgili yazımız hoşunuza gitti mi? Artık Tarihi Yarımada’nın en popüler gezi destinasyonlarını biliyorsunuz. Geriye sadece Fatih gezilecek yerlerin tadını çıkarmak kaldı!
Peki, İstanbul’u keşfetmeye devam etmek ister misiniz? İstanbul’un diğer semtleri hakkında yazmış olduğumuz blog yazılarına da bir göz atabilirsiniz. Kadıköy’ü merak edenler Kadıköy Gezilecek Yerler: Kadıköy’de Yapılacaklar adlı yazıyı okuyabilir. Belki de Şişli Gezilecek Yerler: Kent Rehberi adlı yazımız ilginizi çeker.