Ev Sahibi Sorumlulukları ve Yükümlülükleri Nelerdir?

ev sahibi sorumlulukları

Ev kiralama sürecinde hem ev sahiplerinin hem de kiracıların huzurlu ve sorunsuz bir deneyim yaşaması için her iki tarafa da çeşitli sorumluluklar ve yükümlülükler düşüyor. Ev sahibi sorumlulukları ve yükümlülükleri aynı zamanda 2012 yılında yürürlüğe giren Türk Borçlar Kanunu kapsamında koruma altına alınıyor. 

Ev sahibi sorumlulukları ve yükümlülükleri hakkında hazırladığımız bu yazımızda kiracıya karşı ev sahiplerinin üzerine düşenler hakkında detaylı bilgi elde edebilirsiniz. 

6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’na Göre Ev Sahibi Sorumlulukları Nelerdir?

Kanun’a göre ev sahibi sorumlulukları şu şekilde:

  • Kullanım ve zamanın yıpratıcılığı sebebiyle oluşan zararlar hariç tüm zararların karşılanması
  • Kira sözleşmesinin geçerli olduğu süre boyunca evin kiraya verildiği gibi kalması
  • Konut sigortası, emlak vergisi vb zorunlu giderlerin karşılanması* 
  • Kiralanan evde kiracıya zarar verecek bir kusur çıkarsa (bozuk kombi, tam kapanmayan daire kapısı, su sızdıran boru vs) bu kusurun giderilmesi *
  • Bu kusurların kiracıya zarar vermesi durumunda kiracının uğradığı hasarın karşılanması *

*Taraflar anlaştığı takdirde bu madde kira sözleşmesinde değişikliğe gidilmesi hususuyla değiştirilebilir. 

Ev sahibi ve kiracının karşılıklı anlaşması durumunda zararlar kiracı tarafından giderilebilir ve zararın bedeli bir sonraki kira bedelinden düşülebilir.

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ev sahibine aynı zamanda şu sorumlulukları da yüklemektedir:

  • Haklı fesih şartları veya yasa dışı durumlar söz konusu olmadığı sürece ev sahibi kiracıdan evden sözleşme bitmeden çıkmasını talep edemez. 
  • Ev sahipleri kiracıdan sözleşmede belirtilen tarihlerden önce kira bedelini ödemesini isteyemez. 

Haklı fesih şartlarını öğrenmek ve ev sahiplerinin haklarına dair daha detaylı bilgi edinmek için “Kanun Kapsamında Ev Sahibi Hakları Nelerdir” isimli blog yazımızı inceleyebilirsiniz. 

Kanun’a Göre Ev Sahibi Yükümlülükleri Listesi

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ev sahiplerine şu yükümlülükleri getirir:

  • Kiraya verilen ev kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacaksa ev sahibi bunu kiracıya bildirmek zorundadır.
  • Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak olan evin yerine yenisi yapılacaksa ev sahibi kiracıyı yeni eve davet etmekle yükümlüdür. Konuyla ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz “Kentsel Dönüşümde Ev Sahibi Hakları” isimli blog yazımızı da inceleyebilirsiniz.
  • Evin satılması durumunda ev sahibi bunu kiracıya satışı takip eden 1 ay içerisinde bildirmelidir. 
  • Ev sahibi haklı gerekçelerle kiracıyı evden çıkarırsa sonraki 3 yıl içinde evi başkasına kiralama yapamaz. Kiraladığı tespit edilirse ev sahibi eski kiracısına tazminat ödemekle yükümlüdür. 

Kira Sözleşmesine Göre Ev Sahibi Sorumlulukları Nelerdir?

Kira sözleşmeleri kiralama süreci boyunca her iki tarafın haklarını ve sorumluluklarını güvence altına alır. Sözleşmelerin içeriği taraflar aksini talep etmediği ve Kanun’a aykırı hükümler içermediği sürece standart olarak hazırlanır. Sözleşme maddeleri kanun kapsamında koruma altına alınıyor. 

Kira sözleşmelerine göre ev sahibi yükümlülükleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Ev sahibi kiracıya evi sözleşmede belirtilen tarihte teslim etmekle yükümlüdür.
  • Ev eşyalı olarak kiraya verilmişse bu eşyalarda oluşan zararları karşılamak ev sahibinin yükümlülüğüdür.
  • Sözleşme sona erdiğinde kiracı evi bulduğu şekilde teslim etmişse ev sahibi depozitoyu kiracıya geri ödemek zorundadır. 

Ev Sahibi Sorumlulukları Hakkında En Çok Sorulan Sorular ve Cevapları

Apartmana güvenlik kamerası takılırsa bunun masrafını kim öder?

Apartmana kurulan kamera sistemi demirbaşlar arasında sayıldığı için masrafının karşılanması ev sahiplerinin sorumluluğundadır.

Siteye havuz yapılırsa masrafları kim karşılar?

Gayrimenkulün ya da bulunduğu arazinin sınırları içinde havuz yaptırılması veya havuzun yapısal zararlarının giderilmesi durumunda masrafları karşılamak ev sahiplerinin sorumluluğundadır. Fakat havuzun bakım masrafları kiracının ödemekle yükümlü olduğu aidata dahil edilir. 

Evde rutubet veya küf gibi sorunlar oluşursa zararı kim öder?

Bu gibi sorunlar evin değerini doğrudan etkilediği için giderilmesi ve masrafının karşılanması ev sahiplerinin sorumluluğundadır.

Binanın dış cephesi boyanacaksa masrafını kim karşılar?

Dış cephe boyaması, mantolama ve izolasyon gibi işlemlerde ödeme ev sahiplerinin sorumluluğundadır.

Asansör masrafını kim öder?

Asansör binanın değerini kalıcı bir şekilde artırdığı için asansör yapımı ve tadilatı gibi büyük masraflar ev sahibi sorumlulukları kapsamındadır. Ancak düzenli bakım ve onarım giderleri kiracıya aittir.

Önemli hatırlatma: Yönetim planına göre giriş katında bulunan dairelerde oturanlar asansör masrafından muaf tutulmuş olabilir. 


Missafir olarak kısa ve orta vadeli kiralamalarda ev sahiplerimize uçtan uca yönetim desteği sunuyoruz. Ev sahiplerimiz hiçbir problemle uğraşmadan kolay, güvenilir ve stressiz bir kiralama deneyimi yaşayabiliyor; evlerinden daha fazla kira geliri elde edebiliyor. Bu süreçte misafirlerimiz de zengin ürün yelpazemiz içerisinden beklentilerine ve zevklerine uygun olan evlerimizde 5 yıldızlı otel kalitesi ve ev konforunda konaklama fırsatını yakalıyor. Hakkımızda daha fazla bilgi edinmek için internet sitemizi inceleyebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top