“Devremülk nedir?” sorusu aklınızı meşgul ediyor olabilir. Bu soru işaretinizi gidermek ve devremülk tapusu hakkındaki merak edilenleri cevaplandırmak için Missafir olarak bir devremülk hakkında bilmeniz gerekenler ve devremülk alırken dikkat edilecekler rehberi hazırladık.
Devremülk Nedir? Devremülk Ne Demek?
Devremülk, belirli tarihlerde bir binaya veya bağımsız bölüme sahip olmanızı sağlayan gayrimenkul tipine denir. Eğer ki sadece belli dönemlerde bir mülke sahip olmak adına onu satın alırsanız bir devremülk tapunuz olur. Devremülk, ortak mülkiyet hakkı sunan bir gayrimenkul türü olarak geçer. Devremülk hakkının sadece dairelerde ve müstakil evlerde geçerli olduğuna da dikkat çekmek isteriz.
Peki, devremülk süresi ne kadar olur, nasıl kararlaştırılır? Devremülk kullanımı için en kısa süre bir yılda 15 gün olarak geçer. Satın almış olduğunuz devremülkü daha uzun bir süre kullanmak isterseniz devremülk tapunuz bu 15 günün katları olarak belirlenen sürelerde geçerli olur. Yılın kaç günü söz konusu taşınmaza sahip olabileceğinizi devremülk satın alımı sırasında belirlemelisiniz.
Devremülk Nedir: Devremülk Yasal mı?
Devremülk satın alımıyla taşınmazın mülkiyeti sizin olur, yani evin tam kullanımına ve tüm haklarına sahip olursunuz. Devremülk hakkı Kat Mülkiyeti Kanunu’yla düzenlenmiş ve korunmaya alınmış durumda.
Kat mülkiyeti nedir bilmiyorsanız veya konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmayı diliyorsanız Kat İrtifakı Nedir? Kat Mülkiyeti Nedir? isimli yazımıza göz atmanızı öneririz.
Devremülk Nasıl Bir Haktır?
Arsa veya iş yeri gibi taşınmazlar dışında konut olarak kullanıma uygun olan binalar üzerinde belirli tarihlerde belirli kişilerin hak sahibi olmalarına devremülk işlemi denir.
Devremülk haklarının bir evin satın alınmasındaki haklarla aynı olduğunu belirtmemizde de fayda var. Yani devremülk tapunuzu satma, kiralama, devretme veya miras bırakma hakkınız bulunuyor.
Devremülk Satışı Nasıl Yapılır? Devremülk Nasıl Alınır?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, devremülkler mülkiyet hakkı içerir. Bu da demek oluyor ki devremülk işlemlerini sadece bir sözleşme imzalayarak gerçekleştiremezsiniz. Devremülkünüzü satabilmeniz için önce tapu dairelerinden satış işlemlerini resmi olarak ilerletmeniz gerekir. Unutmayın ki bu resmi işlemler haricinde yapacağınız diğer işlemler veya sözleşmeler geçerli sayılmaz. Sadece resmi sözleşmelerin geçerli olması sayesinde mülkü satan kişi ve alan kişi olan tarafların hakları korunabilir.
Öncelikle mülkü satan ve alan kişiler olarak aranızda imzalayacak olduğunuz devremülk sözleşmesiyle taşınmazın hangi tarihler arasında kullanılacağı belirlenir. Sonrasındaysa bu sözleşme tapu kütüğüne eklenir. Bu sayede devremülk tapusu almış olursunuz.
Noter aracılığıyla bildirildiği müddetçe devremülkü satın alan kişi 14 gün içinde devremülk sözleşmesini feshedebiliyor. Bu fesih işlemi için herhangi bir sebep belirtmek zorunda değilsiniz.
Devremülk Nedir ve Devremülk Almak Mantıklı mı?
Özellikle tatil beldelerinde yaygın bir uygulama olan devremülk, bir taşınmazı normal satış fiyatından çok daha düşük bir bedelle ve paylaşımlı olarak satın almanız anlamına gelir. Bu açıdan incelediğimizde devremülk alımı için oldukça karlı bir yatırım diyebiliriz. Devremülk aynı zamanda size mülkü kiraya verme hakkını da tanıdığı için evi kullanmadığınız zamanlarda buradan kira geliri de edinebilirsiniz. Günümüzde devremülk almak avantajlı bir yatırım seçeneği.
Devremülk Alırken Dikkat Edilecekler Nelerdir?
Devremülk nedir öğrendiğimize göre devremülk satın alırken nelere dikkat edeceğiniz hakkında hazırladığımız rehber konu özelinde aklınızda kalan diğer soru işaretlerinizi giderecek. Gelin, devremülk alımı sırasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir birlikte inceleyelim.
- Devremülk sözleşmesini imzalamadan önce sözleşmeyi dikkatlice okuduğunuzdan ve eksik bir nokta olmadığından emin olmalısınız. Sözleşmeye dahil etmek istediğiniz bir husus varsa bunu önceden belirtmenizde fayda var.
- Satın alacağınız devremülkün tapusunun olduğunu kesinleştirmeniz ve söz konusu tapunun kayıtlarını dikkatli bir şekilde kontrol etmelisiniz. Bu şekilde tapu kaydında haciz veya yıkım kararı gibi durumların olup olmadığını görmüş olursunuz.
- İmzalayacak olduğunuz devremülk sözleşmesinde yer alan evin almayı düşündüğünüz devremülk olduğundan emin olmalısınız.
- Almayı düşündüğünüz devremülkün iskanı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. İmara dayalı bir problemi olmadığını da satın alma işleminden önce incelemeniz ve kesinleştirmeniz sizin yararınıza olur.
- Bitmemiş bir projeyi devremülk olarak satın almak istiyorsanız devremülk sözleşmesini imzalamadan önce teminat almanız sizin için daha avantajlı bir seçenek olur. Proje tamamlandığında devremülk alımını gerçekleştirebilisiniz.
- Devremülk satın alımı için yapacağınız ödemeyi tapu devrinin gerçekleşmesi sırasında yapmanızı öneririz.
Devremülk Sözleşmesi Nedir?
Resmi şekilde gerçekleştirilmeyen devremülk sözleşmelerinin geçerli sayılmadığından bahsetmiştik. Gelin şimdi de devremülk sözleşmesinin neler içerdiğini inceleyelim.
Devremülkün ve eğer varsa ortak tesislerin kullanımı hakkındaki hususlar devremülk sözleşmesinde belirlenir. Bu hususlara örnek olarak gayrimenkule ait ortak giderlerin nasıl karşılanacağı konusunu gösterebiliriz. Öte yandan devremülk sözleşmelerinin en önemli noktalarından biri satın alan kişilerin devremülkü yılın hangi tarihleri arasında kullanacakları. Hak sahiplerinin ev üzerinde kendine ait tarih aralığının dışında bir hakları bulunmaz. Hak sahiplerinin kendilerine ait süreleri dolduğunda evden ayrılmaları gerekir. İşte bu durumlarda anlaşmazlık çıkmaması ve her iki tarafın da korunması için resmi bir sözleşme gerekir.
Aşağıda sizin için hazırladığımız devremülk sözleşmesi örneğini bulabilirsiniz.
Devremülk Sözleşmesi İptali Nasıl Olur? Devremülk Sözleşmesi Nasıl Feshedilir?
Devremülkü satan alan kişinin sözleşmenin imzalanmasından 14 gün sonrasına kadar gerekçe ihtiyacı olmadan cayma hakkı bulunduğundan bahsetmiştik. Öte yandan sözleşmede bulunmayan bilgiler birer sebep olarak gösterilirse 14 gün sınırı olmadan da devremülk sözleşmesi feshedilebilir. Sözleşmenin aykırı bulunduğu bu durumda satın alan kişinin sözleşmeyi iptal etme hakkıysa 1 yıl olarak geçer.
Eğer devremülk alımını taksitle gerçekleştirdiyseniz ilk 2 taksidinizin ödenmesinden sonraki her yılda taksit bildirimi aldığınız günden başlayarak 14 gün içinde devremülk sözleşmesini iptal edebilirsiniz.
Eğer devremülk alımını ön ödemeli olarak gerçekleştirdiyseniz devir teslim tarihine kadar sözleşmeyi iptal etme hakkınız bulunuyor. Fakat bu durumda sözleşme bedelinin yüzde 2 oranını ödemek gibi bir zorunluluğunuz oluşur. Sözleşme iptalini gerçekleştirmenizden sonraki 90 gün içerisinde ödemiş olduğunuz miktar size geri gelir.
Devremülk sözleşmelerinin iptali noter aracılığıyla sağlanır. Yani gerekli belgeleleri ve bilgilendirmeyi noter iletir. Sizin satıcıya telefon, e-posta, mektup aracılığıyla ileteceğiniz bilgilendirmeler ve sözleşme iptali talepleri geçerli sayılmaz.
“Devremülk nedir?” sorunuzu ve konu hakkında bilmeniz gerekenleri sıraladık. Gayrimenkul yatırımı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Rayiç Bedeli Nedir ve Nasıl Hesaplanır? ve Ev Kredisi Nasıl Alınır? Ev Alıp Kiraya Vermek Mantıklı mı? isimli yazılarımızı okumaya davetlisiniz.