Butik otel işletmeciliği nasıl yapılır sorusu birçok kişi tarafından merak ediliyor. Biz de bu yazımızda sizin için butik otel işletmeciliğini ana hatlarıyla anlatmak istedik. Butik otel nedir? Butik otelin normal otelden farkı nedir? Haydi gelin, kafanızı kurcalayan soruların hepsine sırasıyla cevap verelim.
Butik Otel Nedir?
Butik otel, kişiye özel emsalsiz bir konaklama deneyimi sunmak üzere tasarlanmış lüks ve küçük otel türüdür. Zaten butik kelimesi hangi sözcüğün ya da hizmetin önüne gelirse gelsin onun özgün olduğunu anlatır. Ayrıca verilen hizmetin özelleştirilmiş bir yanının var olduğunu yansıtır.
Zincir oteller belli standartlara oturmuş bir konfor vaat eder. Bununla birlikte geleneksel otel konaklaması sunar. Fakat butik oteller misafirlerine bir yaşam tarzı, farklı bir konaklama deneyimi ve yerel kültüre özgülük şansı sağlar.
Butik Otellerin Özellikleri Nelerdir?
Butik otellerin mutlaka taşıması gereken özelliklere geçmeden evvel biraz genel özelliklerinden bahsedelim. Bu oteller ilk olarak ABD’nin New York, Francisco gibi eyaletlerinde ortaya çıkmıştır. Bu tarz konaklama sunan işletmelerin talep edilmesinin ardından butik otelcilik tüm dünyaya yayılmıştır.
Tıpkı beş yıldızlı oteller gibi verdikleri hizmet bağlamında yıldız alabilirler. Zincir otellere göre butik otellerin oda sayısı oldukça azdır. Çünkü daha özgün ve kişiye özel bir konaklama deneyimine hizmet ederler. Ayrıca birçoğu zincir otellere bağlı olmayan bağımsız işletmelerdir. Ayrıca hepsinin kendine has bir tasarımı ve dekorasyonu vardır.
Butik oteller için dijital görünürlük, daha çok doluluk!
Missafir‘in butik otellere özel profesyonel mülk yönetimi hizmetlerini kullanın, tüm yıl yüksek doluluk oranlarıyla kazanın.
- 50+ kanalda ilan yönetimi
- aylık 20.000+ rezervasyon
- 4 ülke
- 100+ lokasyon
- 7/24 konuk iletişimi
Butik Otel İşletmeciliği Nasıl Yapılır: Nasıl Butik Otel İşletebilirim?
Misafirlerin otel seçiminde elbette sunduğunuz hizmet önemlidir. Ama otelinizin konumu da en az hizmet kaliteniz kadar önem arz eder. Bu nedenle her şeyden önce butik otel açmayı düşündüğünüz çevrede bir fizibilite çalışması yapmanız gerekir.
Butik otel açmak istediğiniz bölgedeki arz talep dengesini ölçtünüz ve konumunuza karar verdiniz. Bununla birlikte oteliniz için konseptinizi oluşturdunuz. Peki, şimdi ne yapacaksınız? Bu soruya hemen yanıt verelim. İşletmenizin resmi gerekliliklerini yerine getirmeniz gerekiyor.
Butik Otel İşletmeciliği Nasıl Yapılır: Turizm Yatırımı Belgesi Alma Aşaması
Turizm tesislerinin belgelendirilmesi ve niteliklerine ilişkin yönetmeliğe göre işletmeler yatırım aşamasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan turizm yatırımı belgesi almak mecburiyetindedir. Bu nedenle turizm yatırımı belgesi başvurusu için birtakım evraklara ihtiyacınız olacak. Bu evrakları şöyle sıralayalım:
- İmza beyannamesi
- İmza sirküleri
- Butik otelinizin konumu, türü ve yatak kapasitesinin en az kaç olacağını belirten rapor
- Butik oteliniz tescilli bir kültür varlığı alanında olacaksa buna istinaden belge
- Başvuruda bulunan şahıs tüzel kişiyse vergi ve ticaret sicil numarası değilse TC kimlik numarasının yer aldığı bir başvuru dilekçesi
Butik Otel İşletmeciliği Nasıl Yapılır: Turizm İşletme Belgesi Alma Aşaması
Turizm yatırımı belgesini aldıktan sonra temin etmeniz gereken bir belge daha var. O da butik otel turizm işletme belgesidir. Bu belgeyi de gerekli evraklarla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurarak alabilirsiniz. Oteliniz işletmeye hazırsa şu evraklarla başvurunuzu yapabiliyorsunuz:
- İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı
- Butik otelinizin açık ve kapalı olduğu sezonları da içeren bir başvuru dilekçesi
Butik Otellerin Olmazsa Olmaz Nitelikleri Nelerdir?
Butik otellerin taşıması gereken özellikler var. Aslında bu özelliklerin butik oteli diğer otellerden ayıran nitelikler olduğunu söylemek pekala mümkün. Turizm sektöründe butik otel çalışma ruhsatı almak istiyorsanız işletmenizin bu nitelikleri sağlaması beklenir. İşte bir butik otelin sağlaması gereken özellikler şunlardır:
- Otelin en az on en fazla altmış oda kapasiteli olması
- Ortak oturma alanlarında klima sistemi bulunması
- Kuru temizleme ve çamaşır yıkama hizmeti
- Otopark hizmeti
- 24 saat oda servisi
- Yönetim odası olması
- Kendine has (antika veya modern gibi) dekorasyon
- Butik otel çok katlıysa misafir asansörü ve merdiveni
- Lobi ve oturma alanı
- Tesis müşteri yatak kapasitesinin en az yarısı oranında eğitimli personel çalıştırma
- Kadın ve erkek personeller için özel ayrı giyim kabinleri
- Açık ya da kapalı yüzme havuzu
- En az 50 kişilik tiyatro, sinema salonu ya da 60 metrekare büyüklüğünde kütüphane
- Buhar banyosu, kar odası, tuz odası, Türk hamamı, cilt bakım alanı, sauna, kayak pisti, kütüphane, tenis kortu, jimnastik salonu, duvar tenisi salonu, buhar banyosu, bowling bilardo salonu, spor sahası, sıcak taş odası, tuzlu buhar odası, masaj gibi özelliklerden üç ya da daha fazlasını sağlamak
- Ücretsiz internet, uydu bağlantılı televizyon
- Butik otelin ambleminin yer aldığı eşyalardan (terlik, bornoz, dikiş kiti, diş temizleme kiti, makyaj temizleme pamuğu, kutu kağıt mendil, duş köpüğü vb.) beş ya da daha fazlasının oda içinde yer alması