Günlük Kiralık Daire Düzenlemesi’nde Son Durum
28 Aralık 2023 tarihinde, Turizm ve Kültür Bakanlığı yönetiminde 100 gün altı konut kiralamalarını kapsayan “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına İlişkin Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu yönetmelikle birlikte, günlük ve kısa dönem kiralama yapmak isteyen herkesin yönetmelikte yer alan gereklilikleri yerine getirmeleri zorunlu. Airbnb gibi uygulamalar üzerinden kiralama yapıyorsanız izin belgesine başvurmanız gerekiyor. Detaylar için ilgili sayfamıza mutlaka göz atın: Turizm Amaçlı Konut Kiralama Yönetmeliği.
Günlük kiralık daire düzenlemesi nedir sorusu bugünlerde epey merak ediliyor. Yeni Airbnb yasası meclise sunuldu. Peki, düzenlemeye göre evlerini günlük kiraya veren ev sahipleri nelere dikkat etmelidir? Gelin, bu sorunun cevabını ve konunun ayrıntılarını beraberce öğrenelim.
Ev Konforunda Konaklama Deneyimi: Günlük Kiralık Evler
Son yıllarda Airbnb ile ev kiralamak epey yaygın bir hale geldi. İnsanlar bilindik otel konforundan daha farklı bir deneyime ihtiyaç duyuyordu. Bu açığı geleneksel otelcilik anlayışından başkalaşan ev konforu vaat eden Airbnb ve benzeri platformlar kapattı.
Belki siz de evinizi en az bir kez Airbnb ile günlük kiraya vermiş bir ev sahibisiniz. Belki de daha önce Airbnb’den ev kiralamış, ev konforunu deneyimlemiş misafirlerden birisiniz. Konaklama deneyiminiz aynı kalsa da yeni düzenleme değişiklikleri beraberinde getiriyor. 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek yasa ile birlikte eskisine nazaran ev sahiplerinin sorumlulukları artıyor.
Turizm Konutlarınız için Profesyonel Mülk Yönetimini Keşfedin!
TÜRSAB A grubuna dahil yetkili turizm markası Missafir olarak, turizm amaçlı konutlarınızın yeni Airbnb yasasına uygun şekilde yönetimini gerçekleştiriyoruz. Profesyonel fotoğraflama, 50’den fazla global ilan sitesinde mülkünüz için görünürlük ve öne çıkma, 7/24 müşteri iletişimi ve düzenli temizlik, Missafirli ev sahiplerinin sahip olduğu avantajlardan sadece birkaçı. Siz de günlük kiralık ev yöntemiyle stressizce mülkünüzden gelir elde etmek için Missafir’den şimdi teklif alın!
Yeni Düzenlemede Günlük Kiralık Dairelerin Akıbeti Nedir?
Yeni Airbnb yasası ülkemizde yapılan günlük kiralamaları düzenleme amacı güdüyor. Aslında ev sahiplerinin ve kısa süreli ev kiralayan misafirlerin güvenliklerini sağlamak için belli kıstaslar getiriliyor. Çünkü daha öncesinde kısa ve orta dönem kiralamalarla ilgili net yasalar mevcut değildi. Yeni Airbnb yasası yaşanabilecek karışıklıkları en aza indirmek ve kişileri yasalarla güvence altına almak üzere hazırlanmış bir yasa tasarısıdır.
Günlük Kiralık Dairelerle İlgili Düzenlemeler
Yasa gereğince kısa ve orta dönem kiralamanın sınırları belli oluyor. Bu sınır önceden oldukça muğlaktı. Fakat yeni Airbnb yasası ile birlikte 100 günden az kiralamaların hepsi kısa dönem kiralama sayılıyor. Bu kiralamalar turizm amaçlı kiralama kategorisinde değerlendirileceğinden evler turizm konutu sıfatına sahip olacak.
Turizm Amaçlı Kiralama Sözleşmesi
Ev sahipleri günlük kiralık dairelerini kısa dönem kiralamak için misafirleriyle turizm amaçlı kiralama sözleşmesi imzalamak zorunda. Bu kira sözleşmesinde taahhüt ettiği şeyleri yerine getirmek zorunda. Ayrıca evin konumu, özellikleri, evin eşyaları gibi herhangi bir konuda konuklara yanlış veya eksik bilgi verilmeyecek. Aksi takdirde ev sahibi olan kişi cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacaktır.
Günlük Kiralık Daire Düzenlemesi: İzin Belgesi Almak
Yeni yasa ile birlikte hayatımıza girecek olan en yeni uygulama izin belgesi olacak gibi duruyor. Çünkü eskiden izin belgesi olmayan birçok kişi hatta TÜRSAB A grubu belgesi olmayan aracılar günlük ev kiralaması yapıyordu. Fakat artık bu durum söz konusu bile değil. Taraflar mağdur olmasın diye her şey usulünce ve profesyonel olarak yapılacaktır. Belgesi olmayanlar günlük ev kiralayamayacak.
Peki, zorunlu olan izin belgesini nereden temin edeceksiniz? Hemen o konuyu da aydınlatalım. Düzenlemelerin belli olan detaylarından biri de bu konu. Ev sahipleri izin belgesini yalnızca e-Devlet üzerinden Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla alabilecek. Fiziksel başvuru yapılamıyor. Bunun yanında, izin belgesi alırken ödemeniz gereken bir meblağ var.
İzin belgesiyle birlikte Bakanlık size bir Turizm konutu plaketi verecek. Bu plaketi (tabela) evin yönetmeliğe uygun yerine asmanız gerekiyor. Günlük kiralama yapanlar kurallara uymadığı takdirde belirli tutarda bir para cezası ödeyecek.
Kısa dönem evini kiralamak isteyenlere kurallara uymazlarsa ne kadar para cezası ödeyeceklerini de söyleyelim. Aslında konunun detaylarına göre para cezasının tutarı değişiyor. Fakat temelde cezalar şu şekilde:
İzin Belgesi Olmadan Kiralama Yapmanın Cezası
İzin belgesi olmadan evini günlük kiralayan ev sahipleri durumun tespit edilmesi üzerine kiraladıkları her bir ev başına 100 bin TL para cezası ödeyecek. Ardından evleri için izin belgesi çıkarmaları istenecek ve 15 gün süre tanınacak. Eğer 15 günün sonunda hala izin belgesi yoksa ve kiralama faaliyeti devam ediyorsa 500 bin TL’lik cezai işlem uygulanacak.
İzin belgesi olmadan günlük kiralık ev faaliyetlerine devam eden ev sahiplerine 1 milyon TL tutarında ceza kesilecek. Durumun bu raddeye kadar gelmesi için birkaç kez izin belgeniz olmadan ev kiralamanız gerek. Ayrıca izin belgesi çıkarmanız için verilen süreyi kaale almadan faaliyetlerinize devam etmiş olmalısınız. Bu durumda birkaç uyarıdan sonra ceza tutarı epey artıyor. Kurallara uymamakta ısrarcı olanlar için evler mühürlenecek.
Günlük Kiralık Daire Düzenlemesi: Apartman Kuralları
Kiraya verilen evin apartman dairesi olması ev sahiplerine fazladan sorumluluk getiriyor. Çünkü yeni düzenlemeye göre izin belgesi başvurusundan önce onay belgesi almalısınız. Onay belgesini apartmanınızda yaşayan kat maliki komşularınızdan alıyorsunuz. Ancak eviniz müstakil ise onay almanız gerekmiyor.
Günlük Kiralık Daire Düzenlemesi: Kimlik Bildirimi
Düzenlemedeki en önemli hususlardan biri günlük ev kiralamalarında kimlik bilgileri ve konaklama sürelerini şeffaf bir şekilde paylaşmaktır. Ev sahipleri kiralamayı yapan kişinin kimlik bilgilerini vaktinde kolluk kuvvetlerine aktarmalıdır. Bilgileri vermeyen ev sahipleri cezai işlemlerle karşı karşıya kalacaktır.
Yeni Airbnb yasasıyla ilgili detaylar açıklandıkça gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz. Konuyla ilgili merak ettiğiniz başka başlıklar varsa yazılarımıza göz atabilirsiniz. Mesela, Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması adlı yazımızı okuyarak başlayabilirsiniz. Turizm amaçlı kiralamanın detayları için Turizm Konutu Nedir? Turistik Konut Ne Demek? adlı yazımızı okuyabilirsiniz.