Tarihi İstanbul evleri ve apartmanları listemizle karşınızdayız.
İstanbul sokaklarında dolaşırken bizi güzelliğiyle hayrete düşüren onlarca tarihi İstanbul evleriyle karşılaşırız. Bu evler belli bir dönemi yansıtan estetikleri ve barındırdıkları tarihin gizemi ile bize anlık bir zaman yolculuğu hissi yaşatırlar. Tarihin gizemli kapılarını aralamayı sevenler için tarihi İstanbul evlerinin en ilginç hikayelerini derledik. Gelin hep birlikte göz atalım!
Tarihi İstanbul Evleri Nerede Bulunur?
İstanbul’da Osmanlı Dönemi’nde Pera olarak geçen Beyoğlu semti, Suriçi olarak adlandırılan bölge ve boğaz kıyısındaki semtlerin hemen her köşesinde tarihi evler görmeniz mümkündür. İşte bu tarihi evlerle en çok karşılaşabileceğiniz semtlerin listesi:
- Beyoğlu
- Şişli
- Fatih
- Balat
- Eminönü
- Kuzguncuk
- Moda
- Sarıyer
Tarihi İstanbul Evleri: Yedi Tepeli İstanbul’dan Yedi Apartman Hikayesi
Elbette İstanbul’daki tarihi evlerin isimleri saymakla, hikayeleri anlatmakla bitmez. Hemen hemen her semtinde farklı mimari tarzlardan yüzlerce tarihi eve sahip bir şehir İstanbul. Bu evler genelde köklü ailelere ait olmaları yönüyle de oldukça ilginç hikayelere sahip olabiliyorlar haliyle. Biz sizin için en ilginçleri arasından bir seçki oluşturduk. Umarız beğenirsiniz!
Bir Çukurda İki Aşık: Frej Apartmanı
Frej Apartmanı 1905 yılında dönemin en zengin iş insanlarından Beyrutlu Selim Hanna Freige ve ailesi için Rum mimar Khyrikiadis tarafından Jugendstil tarzında yapıldı. Bina Şişhane meydanında Bankalar caddesi ve Meşrutiyet caddesinin birleşme noktasında yer alıyor. Heybetli görüntüsünün altında ise oldukça trajik bir hikaye yatıyor.
Frej ailesi uzun yıllar bu evde yaşıyor ve aile büyüklerin hayatını kaybetmesinin ardından ev kızları Angel’a kalıyor. Sonrasında Aysel ismini alan Angel, dönemin karizmatik simalarından Feridun Dirimtekin ile evleniyor. Ondan sonra çift yaşamlarını bu evde sürdürüyor.
Trajik olaylar silsilesi ise çiftin uzun yıllar bu evde yaşamasının ardından Feridun Bey’in emekli olması ve evin satılmasıyla başlıyor. Feridun Bey 82 yaşındayken belediyenin kapatmayı unuttuğu bir çukura düşüyor. Kaza sonucu kalça kemiğini kırmasından kısa bir süre sonra hayatını kaybediyor. Yalnız kalan Aysel Hanım mirasçıların baskıları ve oyunları sonucu önce akıl hastanesine, sonra huzurevine yatıyor. Huzurevinde yaşadığı sıralarda kocasının acı kaderi tekrar ediyor ve o da bir çukura düşerek trajik bir şekilde hayatını kaybediyor.
İstanbul Tarihi Evleri Nerede: Frej Apartmanı?
Frej Apartmanı Bankalar ve Meşrutiyet caddelerinin kesişiminde ve Şişhane metrosuna 400 metre mesafede yer alıyor. Günümüzde bu apartman İstanbul Galata Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi olarak hizmet vermektedir. Eğer yolunuz düşerse Frej ailesinin çocuklarını tasvir ettiği söylenen heykellere dikkatli bakmanızı tavsiye ederiz!
Trajik Bir Sefarad Hikayesi: Kamondo Apartmanı
Kamondo Apartmanı Beyoğlu’nda bugün Serdar-ı Ekrem Sokak olarak bildiğimiz sokakta yer alıyor. İstanbul’un en zengin ailelerinden Sefarad Kamondo ailesi için 19. yüzyılda inşa edilmiş bir binadır. Binanın mimarının ismi bilinmiyor. Beyoğlu’nun en uğrak fotoğraf çektirme noktalarından Kamondo Merdivenleri de aynı aileye ait bir yapıdır. Esasında bu merdivenleri ailenin babası Avram Kamondo ev ve işyeri arasındaki yolunu kolaylaştırmak için yaptırmıştır. Bu amaçla inşa edilmiş yapının bugün bu kimliğe bürünmesi de konuyla ilgili ilginç bir durum.
Yaşar Kemal, Orhan Veli, Sait Faik, Ahmet Hamdi, Melih Cevdet, Oktay Rifat ve Abidin Dino gibi önemli sanatçılar farklı dönemlerde bu apartmanda yaşamıştır. Bunca büyük sanatçı tarafından rağbet görmesi, Kamondo Apartmanının ilham verici güzelliğini kanıtlar nitelikte.
Yaptırdıkları yapılarla İstanbul’un kent kültürüne büyük katkılarda bulunan Kamondo ailesinin sonu ise ne yazık ki oldukça üzücü. Ailenin son kalan üyelerinin II.Dünya Savaşında Auschwitz toplama kampında trajik şekilde hayatlarını kaybetmeleriyle, aileden geriye kalan kimse yok…
Bina günümüzde rezidans olarak hizmet vermeye devam ediyor.
İstanbul Tarihi Evleri: Kamondo Apartmanı’na Nasıl Ulaşırım?
İstiklal Caddesi ve Galata’ya yürüme mesafesindeki Serdar-ı Ekrem Sokak’ta yer alan Kamondo Apartmanı’na metroyla Şişhane durağında, tramvayla Karaköy durağında ve feribotla yine Karaköy’de inerek kolayca ulaşabilirsiniz.
Savaşta Esir Düşen Bir Apartman: Sarıca Apartmanı
İstanbul’un tarihi evleri turumuz için bu sefer Anadolu Yakasının Moda semtine misafir oluyoruz. Sarıca Apartmanı’nı Sarıcazade Arif Paşa Rum mimar Constantine Pappa’ya yaptırmıştır. 1903 yılında yapılan bina neoklasik tarzdan izler taşıyor.
Sarıcazade ailesi, sarayda önemli görevler alan asker kökenli ve emlak zengini bir aileydi. İstanbul’un birçok yerinde değerli binalar yaptırmış ve İstanbul kent mimarisine önemli katkıları olmuştur.
Sarıca Apartmanı için işler I. Dünya Savaşı sonrasında ilginçleşmeye başlıyor. İstanbul’un işgal altındaki durumundan ne yazık ki bu ev de nasibini alıyor. İşgal sırasında İngiliz birlikleri binaya el koyarak kendi üsleri haline getiriyor. Bir süre üs olarak kullanıldıktan sonra iki yıl kadar Ermeni Sıbyan Mektebi olarak hizmet veren binayı, milli mücadele sonrası Sarıca ailesi geri almıştır.
Günümüzde de ev Sarıca ailesine aittir ve ailenin fertleri bu evde yaşamayı sürdürüyor.
İstanbul Tarihi Evleri Nerede: Sarıca Apartmanı?
Sarıca Apartmanı, Anadolu Yakası’nın Moda semtinde oldukça merkezi bir konumda yer alan Caferağa’da yer alıyor. T3 tramvay hattı, M4 metro hattı, metrobüs ve marmaray gibi ulaşım araçlarını kullanarak kısa bir yürüyüş ile oldukça kolay şekilde ulaşabilirsiniz.
Bonus Hikaye: Glavani Apartmanı
Bakın bu yoktu, içimizden geldi! Bir diğer apartman hikayesi ise yine Beyoğlu’ndan geliyor: Glavani Apartmanı. Bina 20. yy başlarında dönemin en zengin ve meşhur ailelerinden Glavani ailesi için yapılmıştır. Beyoğlu’nun keşmekeşinden uzak Tomtom Kaptan Sokak’ta, sarı dış cephesi ve heybetiyle göz alıcı bir apartmandır. İttihat Terakki Cemiyeti’nin ilk toplantıları burada yapıldığı, ayrıca binanın bir dönem “vampir müzesi” olarak hizmet verdiği bilinmektedir. Glavani Apartmanı yakın zamanda tarihi kimliği korunarak restore edildi ve aynı zamanda 4 ayrı daireye bölünerek kullanıma açıldı.
Glavani Apartmanı’nda Kalmaya Ne Dersiniz?
Bu muhteşem apartmanda konaklamak isterseniz sizi Glavani Apartmanı için rezervasyon sayfamıza bekleriz!
Ünlü Simaların Uğrak Noktası: Doğan Apartmanı
Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi paralelindeki Serdar-ı Ekrem Sokak’ta yer alan Doğan Apartmanı, U şeklindeki tasarımı ve özellikle sapsarı dış cephesiyle İstanbul’un en karakteristik binalarından birisi. İtalyan mimarisi özelliklerini taşıyan binayı 1894 yılında Belçikalı banker Albert Helbig İtalyan mimar Raymondo d’Aranco’ya yaptırmıştır.
İlk yapıldığında Helbig Apartmanı olarak bilinen bina el değiştirdikçe ismi de değişmiştir. Son olarak 1942 yılında binayı Yapı Kredi Bankası’nın da kurucusu olan Kazım Taşkent satın almıştır. Alpler’de geçirdiği kaza sonucu ölen oğlu Doğan’ın ismini binaya vermiş ve günümüze kadar öyle kalmıştır.
Muhsin Bey ve Eşkiya gibi birçok ikonik Türk filminin bazı sahneleri bu apartmanda çekilmiştir. Şener Şen, Sezen Aksu ve Okan Bayülgen gibi ünlü isimlerin burada evlerinin olduğu, ayrıca Teoman’ın bu apartmanda doğduğu biliniyor. Günümüzde konut olarak kullanılmaya devam eden Doğan Apartmanı’nı yalnız özel izin alarak gezebilirsiniz. Daire fiyatlarının milyon dolarları bulduğu bu binayı gezme imkanı bulursanız özellikle çatı manzarasını görmenizi tavsiye ederiz!
İstanbul Tarihi Evleri: Doğan Apartmanı Nerede?
Kamondo Apartmanı gibi Serdar-ı Ekrem Sokak’ta yer alan Doğan Apartmanı’nı, sokağın İstiklal Caddesi tarafına yakın tarafında bulunması ve dikkat çekici dış cephesi sayesinde kolayca bulabilirsiniz. Otobüs ile günün her saati, metro ile hafta içleri 12’ye, hafta sonları 2’ye kadar ulaşabilirsiniz. Ancak binayı görmek için izin gerektiğinden erken gitmenizi tavsiye ederiz!
Toplu Sosyal Konutun İlk Örneklerinden: Harikzedegan Evleri
Okunuşu kulağa oldukça hoş gelen “harikzedegan” kelimesinin anlamı okunuşu kadar hoş değil ne yazık ki. Bu kelime Osmanlıca’da bu kelime “yangınzede” anlamına geliyor. 1918 yılında İstanbul’da çıkan büyük yangında evsiz kalan yangınzedeler için inşa edilen evlere bu yüzden bu isim veriliyor. Bu özelliğiyle de Harikzedegan evleri İstanbul’un ilk toplu sosyal konutu olma özelliğini taşıyor.
Projesini Mimar Kemalettin Bey’in üstlendiği binalar 1922’de tamamlandı. Mimar Kemalettin Bey projeyi 4 blok 124 daireden oluşan çoklu bir sosyal konut olarak tasarlamıştı. Bu evlerin adı Cumhuriyet’in kurulmasından sonra Türk Hava Kurumu’na devredilerek “Tayyare Evleri” olarak değişti. 1985 yılına kadar konut olarak kullanılan evler, bu tarihten beri otel olarak hizmet veriyor.
İstanbul Tarihi Evleri Nerede: Harikzedegan Evleri?
Harikzedegan evleri Laleli’de oldukça merkezi bir konumda yer alır. Tramvay ile Laleli durağında veya metro ile Vezneciler durağında inerek kolayca ulaşabilirsiniz.
Beyoğlu’nda Bir Modaevi: Botter Apartmanı
Beyoğlu, İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Botter Apartmanı’nın caddeyi turlamış herkesin dikkatini çekmiş bir yapı olduğuna eminiz. Binayı İstanbul’a saray terzisi olmak üzere davet edilen Jean Botter’in şerefine 1900’lerin başında II.Abdülhamit yaptırmıştır. Eser dönemin ünlü saray mimarlarından Raimondo D’aronco’ya aittir. İstanbul’un ilk art nouveau binası ve bunun yanında ilk modaevi olma özelliklerini taşıyor. Bina alt katın dükkan üst katların ev olarak kullanıldığı yapı tipinin de İstanbul’daki ilk örneklerinden.
Ancak apartmanın Botter ailesi için sonu ne yazık ki biraz trajik. Botter ailesi 1917 yılında çocuklarının Paris’te hayatını kaybetmesinin ardından yaşadıkları üzüntüyle binayı satarak İstanbul’dan ayrıldı.
Botter Apartmanı sonraki yıllarda banka şubesi ve reklam ajansı olarak kullanıldı. Uzun yıllar atıl vaziyette kaldıktan sonra 2022 yılında İBB tarafından yapılan restorasyon çalışmasının ardından ”Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi” olarak tekrar hizmete açıldı. Vakit bulursanız gezmenizi kesinlikle tavsiye ederiz!
İstanbul Tarihi Evleri: Botter Apartmanı Nerede?
Botter Apartmanı İstiklal Caddesi’nin Şişhane tarafına yakın bir konumdadır. M2 metro hattı Şişhane durağından 2 dakikalık yürüyüşle kolayca ulaşabilirsiniz.
İlk Betonarme Bina: Mısır Apartmanı
Mısır Apartmanı’nı 1905-1910 yılları arasında Mısırlı Abbas Halim Paşa Ermeni mimar Hovsep Aznavuryan’a yaptırmıştır. İstanbul’un ilk beton yapılarından olan bina art nouveau tarzındadır. Döneminde genelde hepsi aynı tarzda olan İstanbul’un ahşap evlerinden bu özellikleriyle sıyrılmıştır. İstiklal Caddesi’nde yer alan apartman, yüzyılı aşkın süredir caddenin en ikonik binalarından olma özelliğini sürdürüyor.
Mısır Apartmanı, ölümüne kadar geçen 6 aylık sürede M.Akif Ersoy’a, Atatürk’ün de diş hekimliğini yapan Sami Gürnzberg’in kliniğine ve başka birçok ünlü simaya ev sahipliği yapmıştır. MOSSAD’ın bu apartmandaki dairelerden birinde kurulması da bir diğer ilginç anekdottur.
İstanbul Tarihi Evleri Nerede: Mısır Apartmanı?
Eğer binayı görmek isterseniz İstiklal Caddesi üzerinde Sent Antuan Kilisesine komşu konumuyla rahatça bulabilirsiniz. Bina günümüzde ev, ofis, restoran ve sanat galerisi gibi çeşitli şekillerde hizmet vermeye devam ediyor.
Bonus Hikaye: Sakine Hanım Köşkü
Sakine Hanım Köşkü, İstanbul’un Beylerbeyi semtinde boğaz hattı üzerinde bulunan dillere destan güzellikteki İstanbul tarihi evlerinden biridir. 19. yüzyılda inşa edildiği bilinen yapı, 2014 yılında yapılan restorasyon itibariyle 13 ayrı yaşam alanından oluşan lüks bir butik otel haline geldi. Osmanlı sarayı esintilerinin hakim olduğu bu muhteşem köşkün iç tasarımında Neo-Osmanlı tarzında bir dekorasyon kullanıldı.
Sakine Hanım Köşkü’nde Kalmaya Ne Dersiniz?
Osmanlı saray mimarisi kimliği korunarak modern ihtiyaçlara uygun hale getirilen bu olağanüstü güzellikteki köşkte unutulmaz geceler yaşamak isterseniz sizi Sakine Hanım Köşkü için rezervasyon sayfamıza bekliyoruz!
Okumaya devam etmek ister misin? Türkiye gezilecek yerler konulu yazımız da ilgini çekebilir.
Bonus Bölüm: İstanbul’da Ev Satın Almayı Düşünüyorsanız…
Ev satın almanın herkesin hayatında en az bir kez yaşadığı önemli bir süreç olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin hızla değişen gayrimenkul piyasasında, satılık daire ya da ev arayışı içinde olanların dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.
İlk olarak, satın alacağınız evin piyasa değeri hakkında geniş bir araştırma yapmanız gerekir. Bir evin gerçek değeri, birçok faktörle belirlenir ve bu değerler genellikle satılık ev ilanlarından daha fazla detaya ihtiyaç duyar. İlanları detaylıca inceleyin, emlak değerleme uzmanlarından yardım alın ve bölgenin genel piyasa değerini belirlemeye çalışın.
Satılık dairenin konumu, sosyal alanlara yakınlığı da önemlidir. Parklar, alışveriş merkezleri, okullar, hastaneler gibi yerlere yakın bir ev tercih edebilirsiniz. Bunlar, genellikle satın alırken dikkat etmeniz gereken, tercih edilen özelliklerdendir.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise, ev sahibi olmak için gereken tüm yasal süreçleri tamamlamaktır. Yeni bir ev satın alırken, tapu işlemleri, kredi başvuruları gibi prosedürler konusunda bilgili olmanız gerekiyor. Bu süreçlerde, hukuki danışmanlık hizmetlerinden de yararlanabilirsiniz.
Tercih ettiğiniz daire ya da evin özelliklerine karar verdikten sonra, seçenek arasından en uygununu belirlemek için karşılaştırma yapmanız önemlidir. Size sunulan seçenekler arasından, ihtiyaçlarınıza en uygun olanı seçerek, ev sahibi olmanın mutluluğunu yaşayabilirsiniz.
Sonuç olarak, bir ev satın alırken, piyasa değerini araştırmak, konum ve sosyal alanlara yakınlığı değerlendirmek, yasal süreçleri anlamak ve tercihlerinizi karşılaştırmak büyük önem taşır. Bu hususlara dikkat ettiğinizde, hayalinizdeki evi bulmanız çok daha kolay olacaktır.