Belki yatırım amaçlı ev almayı düşünüyor belki de kira öder gibi ev sahibi olmak istiyorsunuz. Bu sebeple ev kredisi hakkında araştırma yapmaya başladınız. Peki ev kredisi alma sürecinde nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Krediyi çektikten sonra neler yapacaksınız? Kredi ile ev alıp kiraya vermek mantıklı mı? Tüm bu sorularınızın cevaplarını sizin için bu kapsamlı rehberimizde masaya yatırdık. Gelin, konut kredisi sürecinde sizi bekleyen adımlara detaylıca birlikte bakalım.
Ev Kredisi Hesaplama Nasıl Yapılır?
Satın almayı düşündüğünüz ev için çekmeniz gereken kredi miktarını etkileyebilecek pek çok faktör bulunuyor. Ev kredisi hesaplama sürecinde göz önünde bulundurmanız gereken ve etkin rol oynayan unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Aylık düzenli geliriniz
- Aylık sabit giderleriniz
- Faiz oranı
- Aylık taksit tutarı
- Toplam ödenecek tutar
- Banka tahsis, ipotek ve ekspertiz ücreti gibi ek masraflar
Ev alıp kiraya vermek ya da kendi evinizin sahibi olmak için konut kredisi çekebileceğiniz bankaların süreci kolaylaştıracak ev kredisi hesaplama araçları bulunuyor. Unutmayın ki ev kredisi oranları bankadan bankaya değişiklik gösteriyor. Bu sebeple farklı kaynakların konut kredisi hesaplama araçlarına göz gezdirmeniz önemli. Size en uygun faiz oranını ve ödeme planını belirleyebilmeniz için tüm seçeneklerinizi detaylıca ve özenli bir şekilde değerlendirmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca bankaların güncel faiz oranlarını takip edebileceğiniz araçları da incelemenizde ve takip etmenizde fayda var.
Ev Kredisi Şartları Nelerdir?
Ev satın almayı hayal ettiğiniz dönemde konut kredisi çekmeye uygun görülüp görülmeyeceğinizi ve başvurunuzun onaylanıp onaylanmayacağını merak ediyor olabilirsiniz. Peki herkes ev kredisi alabilir mi? Hangi durumlarda eve kredi çıkmaz? Bu soruların cevaplarını bulmak için ev kredisi şartlarına bakalım.
Bu krediyi çekebilmek için öncelikle satın almayı düşündüğünüz konutun kat irtifakı ya da kat mülkiyeti tapusunun olması gerekiyor. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için “Kat İrtifakı Nedir?” Kat Mülkiyeti Nedir?” isimli blog içeriğimizi incelemenizi tavsiye ederiz.
Ayrıca konut kredisi çekebilmek için düzenli gelir şartı da bulunuyor. Kredi çekebilme şartlarının bankadan bankaya değişebileceğini hatırlatalım.
Görüldüğü gibi kira öder gibi ev sahibi olmak, ev alıp kiraya vermek ve bu şekilde ek gelir elde etmek zor gibi görünebilir fakat imkansız değil.
Ev Kredisi Türleri Nelerdir?
Satın almayı düşündüğünüz eve göre yararlanabileceğiniz farklı ev kredisi türleri mevcut. Bu konut kredisi türlerini aşağıdaki gibi listeleyebiliriz.
- Sıfır Konut Kredisi: Yeni yapılan bir konutu satın almak için bu kredi türüne başvuru gerçekleştirebilirsiniz.
- İkinci El Konut Kredisi: Sıfır konut kredisine kıyasla daha uyguna gelen bu kredi türü günümüzde oldukça sık kullanılıyor.
- Ev Tamamlama / İnşaat Kredisi: İnşaat halindeki evin tamamlanması için ihtiyacınız olan maddi desteği bu kredi türüyle karşılayabilirsiniz.
- Kentsel Dönüşüm Kredisi: Kentsel dönüşüm sebebiyle yıkım kararı çıkarılan binalarda yaşayan kiracılar ya da bu binadaki gayrimenkul sahipleri için özel bir kredi seçeneği bulunuyor. Kentsel dönüşüm sürecine dair daha detaylı bilgi sahibi olmak için “Kentsel Dönüşümde Ev Sahiplerinin Hakları Nelerdir?” isimli blog yazımızı incelemenizi öneririz.
Ev Alıp Kiraya Vermek İstiyorsanız Ev Kredisi Almadan Önce Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Konut kredisi başvurusu gerçekleştirmek oldukça ciddi ve özenli bir ön hazırlık sürecini de beraberinde getiriyor. Ev kredisi almadan önce dikkat etmeniz gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kredi notunuzu kontrol edin. Bu işlemi internet üzerinden gerçekleştirebileceğiniz gibi banka şubesine giderek de tamamlayabilirsiniz.
- Konut kredisinin ev bedelinin sadece %80’ini karşılayacağını unutmayın. Ev bedelinin geri kalan %20’lik tutarı için dilerseniz ihtiyaç kredisi de çekebilirsiniz.
- Diğer masrafları da göz önünde bulundurun. Alacağınız ev ve seçeceğiniz krediye göre değişebilen ek masraflar için araştırma ve kontrol listesi hazırlayın.
- Konut projelerinden ev alacaksanız projenin detaylarını ve fırsatlarını öğrenin.
Önemli not: Proje halindeki bir evi satın alacaksanız ayrıca dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunuyor. Örneğin inşaat halinde bir yapıdan ev alacaksanız konutun proje anlaşması olup olmadığına bakmalısınız. Proje anlaşması olması durumunda kredi çekmek kolaylaşıyor. Satın almak istediğiniz ancak inşaatı henüz bitmemiş olan ev bir projeye dahil değilse de eksperin değerleme raporuna göre inşaatın %70-80 arası tamamlanmış olması gerekiyor. Bu durumda başvuru yapmayı düşündüğünüz bankayla iletişime geçip tamamlanmamış konutun kredi için aradıkları kriterleri detaylı bir şekilde talep etmeniz yararlı olacak.
Ayrıca sizin için ev satın alma sürecine dair tüm bilinmesi gerekenleri kapsamlı bir rehber şeklinde hazırladığımız “Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler” isimli blog içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.
Konut Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ev alıp kiraya vermek ya da kendiniz oturmak için konut kredisi başvurusu yapacaksanız bu işlemi internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bu şekilde ön başvuruyu tamamladıktan sonra ön başvurunuza onay çıkması durumunda süreç yine internet üzerinden ya da yüz yüze ilerleyebilir. Bunun tamamiyle bankanıza bağlı bir durum olduğunu ve başvuru yapmadan önce seçtiğiniz bankanın süreci nasıl ilerlettiğini öğrenmenizin faydalı olduğunu hatırlatalım.
Konut Kredisi için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Kredi çekmek için gerekli belgeler listesi başvuru yapacağınız bankada bankaya değişebilir. Ancak şu belgeleri başvuru öncesinde temin etmenizde yarar var:
- Gelir belgesi (İş yerinden ya da e-Devlet sistemi üzerinden e-bordro olarak sağlanabilir. Serbest meslek çalışanları için meslek kuruluşundan alınan üyelik belgesinin fotokopisi gerekli.)
- Satın almayı düşündüğünüz evin yapımı tamamlanmamışsa inşaat ruhsatı ve kat irtifakı tapusu (Yapımına henüz başlanmamış olan binalardan satın alınacak evler için yalnızca inşaat ruhsatı yeterli. Ancak başvuru yaptığınız bankanın ilgili konut projesiyle anlaşma yapmış olması gerekiyor.)
- Evin inşaatı tamamlanmışsa kat mülkiyeti tapusu fotokopisi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi (Pasaport fotokopisi ya da sürücü belgesi de kabul edilebilir.)
- Başvuru formu
- Ekspertiz raporu
Konut Kredisi Yapılandırma Nasıl Yapılır?
Ev satın almak için çektiğiniz krediyi geri ödemekte zorlanmanız durumunda bankanız size konut kredisi yapılandırma olanağı sağlayabilir. Yeni faiz oranı ve krediyle sürecin yeniden kurgulanması olarak özetleyebileceğimiz bu süreçte taksit tutarı ve ödeme takvimi güncellenerek ev sahiplerine kolaylık sunulur. Kredi borcunun 90 gün ödenememesi ya da tüketicinin talebi üzerine konut kredisi yapılandırma işlemi gerçekleştirilebilir. Konuyla ilgili daha detaylı ve net bilgi için bankanızla görüşmeniz doğru olacaktır.
Kredi ile Ev Alıp Kiraya Vermek Mantıklı mı?
Beklentilerinize ve satın alacağınız evin durumuna en uygun krediyi seçtikten sonra size isterseniz yeni evinizde konforlu bir şekilde yaşamak isterseniz de evinizi kiraya vererek ek gelir sahibi olmak kalıyor. Krediyle ev alıp kiraya vermek ve bu şekilde gelir elde etmek kârlı ve mantıklı mı, bunu sorguluyor olabilirsiniz. Elde edeceğiniz kira gelirinin geri ödemekle yükümlü olduğu krediyi karşılayabileceğinden şüphe etmeniz çok doğal. Ancak Missafir’in kısa/orta vadeli kiralamalarda sunduğu profesyonel hizmetle evinizden stressiz, hızlı ve kolay bir şekilde klasik kiralamalara göre %200’e kadar daha fazla gelir elde edebilirsiniz. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için internet sitemizi inceleyebilir ya da bizimle 0850 888 0813 numaralı telefon üzerinden iletişime geçebilirsiniz.