100 Gün Kiralama Düzenlemesinde Bilinmesi Gerekenler

100 gün kira düzenlemesi, 100 gün altı kiralama, kısa dönem kiralama

100 gün kiralama düzenlemesi, 2024 yılında yürürlüğe giren konutların turizm amaçlı kiralanması kapsamında kiralanacak evleri kapsayan bir tanımdır. Bu kavrama göre, 100 gün ve altı kiralanacak konutlar artık izne tabidir.

Son yıllarda kısa dönem kiralama, özellikle Airbnb gibi platformlar sayesinde popüler bir gelir kaynağı haline geldi. Fakat bu popülerlik, sonucunda bazı düzenlemeleri de beraberinde getirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı‘nın TBMM’ye sunduğu yeni yasa tasarısı, bu konudaki boşlukları doldurmayı hedefliyor. Peki, bu 100 gün kiralama düzenlemesi nedir ve bizi nasıl etkiliyor? Bu yazıda, bu konudaki tüm detaylara derinlemesine bir bakış sunacağız.

100 Gün ve Altı Kiralamalar

missafir kısa donem kiralama, kısa dönem kiralama

Yasaya göre kısa dönem kiralama statüsüne giren kiralamalar 100 gün ve altı kiralamalar oluyor. Konutlarda 100 gün ve altı kiralamalar yapabilmek için düzenlemede getirilen yükümlülükleri yerine getirmek gerekiyor.

100 gün ve altı kiralama belgesine sahip ev sahipleri, ya direkt kendileri tarafından, ya da TÜRSAB(Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) A grubu turizm belgesine şirketler aracılığıyla evlerini kısa süreli kiraya verebiliyor. Bu turizm belgesine sahip olmayan aracı firmalarla çalışmak ciddi para cezalarına yol açıyor.

TÜRSAB A Grubu Turizm Sertifikalı Missafir ile Evinizi Kolayca Kiralayın!

Türkiye’nin öncü ve en büyük gayrimenkul yönetimi markası Missafir ile evinizi kısa-orta dönem kiralamak çok kolay! TÜRSAB A grubu turizm belgeli Missafir, 100 gün ve 100 günden kısa kiralamalarınız için size sertifikalı, konforlu ve tamamen yasal bir gayrimenkul yönetimi hizmeti sağlar. Missafir’e katılın, konforlu ve stressiz ev sahipliği deneyiminin tadını çıkarın!

100 Gün Kiralama Düzenlemesi’nde Son Durum

28 Aralık 2023 tarihinde, Turizm ve Kültür Bakanlığı yönetiminde 100 gün ve altı konut kiralamalarını kapsayan “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına İlişkin Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu yönetmelikle birlikte, günlük ve kısa dönem kiralama yapmak isteyen herkesin yönetmelikte yer alan gereklilikleri yerine getirmeleri zorunlu. Airbnb gibi uygulamalar üzerinden kiralama yapıyorsanız izin belgesine başvurmanız gerekiyor. Detaylar için ilgili sayfamıza mutlaka göz atın: Turizm Amaçlı Konut Kiralama Yönetmeliği.

100 Gün Üzeri Kiralamalar

gayrimenkul yönetimi

Yeni getirilen kiralama düzenlemesi, 100 gün ve 100 günden kısa süreli kiralamaları kapsamına alıyor. Ancak 100 gün üzeri kiralama bu kapsama girmiyor. Yani, tek seferde 100 günü aşan kiralamalar için yasada konusu geçen zorunluluklara tabi olmuyor. 

Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Yeni yasa kapsamında yer almayan kiralamalar, mevcut kira yasaları ve düzenlemeleri çerçevesinde gerçekleşmeye devam ediyor. Yani, 100 gün üzeri kiralamalarda hala standart kira sözleşmeleri ve mevzuatlarına uygun hareket etmek gerekiyor. 

100 Gün ve Altı Apartman Dairesi Kiralamaları 

missafir apartman dairesi, 100 gün kiralama, apartman dairesi kiralama

Yeni yasa düzenlemesi kapsamında, apartman dairelerinin kısa süreli kiralanmasında bazı kritik detaylar öne çıkıyor. Binalarda kısa dönem kiralama yapmak için, artık tüm tapu sahiplerinin oy birliği ile onayı gerekiyor. Ev sahiplerinin bu onayı aldıktan sonra e-Devlet üzerinden Turizm Bakanlığı’na turizm konutu başvurusu yapması gerekiyor.

Bu düzenleme, özellikle Airbnb Türkiye platformu gibi platformlarda kısa dönem kiralama yapmayı planlayan ev sahipleri için önem arz ediyor. 

100 Gün ve Altı Site İçi Daire Kiralamaları

yeni airbnb yasası, site dairesi

Sitede yer alan dairelerde 100 gün ve altı kiralama yapmak için de benzer bir süreç işliyor. Sitelerde de yalnız kiralama yapılacak dairenin bulunduğu binadaki kat maliklerin oy birliği ile onayı gerekiyor.

Ev sahipleri onay almalarının akabinde başvuru yaparak gerekli statüyü elde ediyor.

100 Gün ve Altı Villa Kiralama

missafir villa, 100 gün kiralama yasası, villa kiralama

Villa sahipleri için 100 gün ve altı kiralama düzenlemesi biraz farklılık taşıyor. Villaların özel yapıları ve genellikle müstakil olmaları sebebiyle, villa sahipleri 100 gün ve 100 günden kısa kiralama işlemleri için komşu tapu maliklerinin onayına ihtiyaç duymayacak. Yani, villa sahipleri, komşu onayına gerek olmadan doğrudan başvuru yaparak kiralama faaliyetlerini başlatabilecek.

Bu, villa sahiplerinin kısa süreli kiralama işlemlerini daha hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirebilmelerini sağlayacak. Ancak unutulmamalı ki, bu tür kiralamaların gerçekleşebilmesi için gerekli belgelendirme ve düzenlemelerin eksiksiz bir şekilde tamamlanmış olması gerekiyor. Bu nedenle bu süreçte TÜRSAB A grubu turizm belgesine sahip bir şirketle çalışmak önem taşıyor.

Stressiz, Yasal ve Konforlu Ev Sahipliği Deneyimi İçin Missafir’e Katılın!

TÜRSAB A grubu turizm belgeli Missafir, evinizin tüm süreçlerini yönetir. Bunun yanında size sorunsuz ve kazançlı bir ev sahipliği deneyimi yaşatır. Hemen teklif alın!

100 Gün ve Altı Bungalov Kiralama

Bungalovlar, genellikle doğal bölgelerde, müstakil yapısıyla öne çıkar. Bu bağlamda, bungalov sahipleri, kimseden onaya gerek olmadan doğrudan Turizm Bakanlığı’na başvurabilirler. 

100 Gün ve Altı Rezidans Kiralama

100 gün kiralama düzenlemesi, rezidans kiralama

Rezidans sahiplerini de diğer tüm mülk tipi sahiplerinden daha kolay bir süreç bekliyor. Eğer rezidans yönetmeliğinizde kısa dönem kiralama yasağı yoksa, oldukça rahat olacaksınız. Çünkü bu durumda komşu onayına gerek kalmadan izin belgesi için direkt başvuru yapabilirsiniz.

TÜRSAB A Grubu Turizm Belgeli Missafir ile Evinizi Kolayca Kiralayın!

Missafir, Kasım 2018’de Türkiye’nin ilk profesyonel kısa ve orta dönem gayrimenkul yönetim platformu olarak kuruldu. Ev sahiplerine teknolojik altyapılı uçtan uca gayrimenkul yönetimi desteği, ev konaklaması yapan misafirlerine ise beş yıldızlı otel kalitesinde ev konforu sağlıyor.

Missafir; dairelerden villalara, bungalovlardan lüks yazlıklara kadar farklı bütçe ve zevklere hitap ediyor. Ayrıca şirket, ürün skalasını her geçen gün zenginleştirmeye devam ediyor.

Missafir, güncel olarak Hırvatistan, Karadağ, Kıbrıs ve Türkiye olmak üzere 4 ülkede operasyonlarını yürütüyor. 2023 yılı itibariyle 100’den fazla popüler lokasyonda 221 kişilik kadrosu ve 2300+ evle hizmet veriyor.

Siz de Missafir’e katılın ve ayrıcalıklı bir ev sahipliği deneyiminin kapılarını açın!

Yeni Airbnb yasası hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Yeni Airbnb Yasası ve Vergi Düzenlemeleri ve Turizm Konutu Nedir? yazılarımızı kaçırmayın!

2 thoughts on “100 Gün Kiralama Düzenlemesinde Bilinmesi Gerekenler”

  1. Merhabalar,

    yüknek nitelikli konut olarak nitelendirilen bi rezidansta 6 adet dairem var, bu durumda işletme ruhsatı almam gerekiyor mu ? 5 ten fazla oldugu için. Yoksa rezidanslar için bu kural uygulanmıyor mu?

    Çok teşekkürler

    1. Merhaba Ali,

      Mülklerinizi Missafir ile kiraya vermek, turizm işletmesi gelirinizi arttırmak ve yasal konular hakkında detaylı bilgi ve destek için bu sayfadaki formumuzu doldurabilirsiniz.

      Öncelikle burada verdiğimiz bilgiler hukuki bir kesinlik içermez, bu konuda uzman birinden danışmanlık almanızı ya da avukatınızla hareket etmenizi öneririz.

      Resepsiyon, güvenlik ve günlük temizlik servisi mekânlarının bulunduğu, sağlık hizmetleri, kuru temizleme, çamaşırhane, taşıma, yemek ve alışveriş servisi hizmetleri ile spor salonu ve yüzme havuzu gibi hizmetlerin verilebildiği birden fazla bağımsız bölümü ihtiva eden yüksek nitelikli konutlar için, yeni rezidanslar için ise; ayrı bir düzenleme öngörülmüştür. Şöyle ki; bir rezidansın yönetim planında “kısa süreli kiralama faaliyetine izin verildiğine” dair bir hüküm bulunuyor ise; bu rezidanslar için herhangi bir sınırlama getirilmeksizin izin belgesi düzenlenebileceği belirtilmiştir.

      Yönetim planı ile kısa süreli kiralama yapılabileceği belirtilen rezidans dairelerinin, yüz
      günden kısa süreli kiralamalarında;

      Kat maliklerinin tümünün onayı aranmayacak;
      Daire sayısının maksimum %25’i kadarı için kiralama yapılabileceği hükmü uygulanmayacak,
      yani sınırsız daire için yüz günden kısa süreli kiralama yapılabilecek;
      5 daireden fazla daire için işyeri açma ve çalışma ruhsatı & site maliklerinin tümünün onayı
      aranmayacaktır.
      Rezidanstaki dairelerin kiralama faaliyetlerinin “konut işletmesi” tarafından da yapılabileceği düzenlenmiş, bu durumda izin belgesinin, konut işletmesini yapan şirket adına düzenleneceği belirtilmiştir. Ancak, “konut işletmesi” tanımı yapılmamıştır. Ayrıca, bu doğrultudaki rezidans dairelerinin kiralamaları için, yukarıdaki şartların sağlanması halinde, alt kiralama yasağının da uygulanmayacağı düzenlenmiştir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top