Apartman hayatının kendine göre sağladığı çeşitli kolaylıklar olsa da başkalarıyla aynı binada yaşamak bazen pek çok açıdan zorlayıcı olabiliyor. Aynı binada ikamet edenler arasında farklı sebeplerden kaynaklı anlaşmazlıklar ve sorunlar çıkabiliyor. Apartman yönetmelikleri de bu sorunların ortaya çıkmasını engellemek, çıktığı durumdaysa çözüme ulaştırmak için var. Gürültü de apartman sakinlerini zora sokan sıkıntıların başında geliyor. İşte bu sebeple sizin için apartman gürültü yönetmeliği ve kapsamını inceledik.
Apartman gürültü yönetmeliği neleri kapsar?
Belki komşularınızdan birinin çocuğu sabahın 4’ünde evin içinde koşmanın iyi bir fikir olduğunu düşünmüştür. Belki de yanınızdaki dairede başarılı bir müzik kariyeri için sürekli davul pratiği yapan genç bir müzisyen yaşıyordur. Bu gibi durumlar apartman gürültü yönetmeliği kapsamında düzenleme altına alınıyor.
Apartman gürültü yönetmeliği kapsamına göre gürültü sayılabilecek belirli durumlar:
- Ayakkabı, terlik ve ayak sesi
- Bağrışma ve yüksek sesle konuşma
- Müzik oynatıcıdan veya enstrümandan gelen müzik sesleri
- Televizyon sesi
- Step, koşu bandı vb. ev içi spor aktiviteleri
- Ağlama, bağırma, koşturma gibi çocuk ve bebek sesleri
- Mobilya ve beyaz eşyaların sürüklenerek yer değiştirilmesi
- Matkap, çekiç vb. ile tadilat ve tamirat sesleri
- Elektrik süpürgesi ve çamaşır makinesi kullanımı gibi temizlik sesleri
- Vantilatör, saç kurutma makinesi ve mutfak robotu gibi ev aletlerinin çalıştırılmasıyla çıkan sesler
Apartman gürültü yönetmeliği kapsamında nelere dikkat edilmeli?
Yukarıda belirtilen durumlarda çıkan seslerin diğer evlerden duyulmaması, duyulsa bile komşulara rahatsızlık vermeyecek saatlerde ve düzeyde sınırlı tutulması gerekiyor. Bunun için de apartman gürültü yönetmeliği kapsamında belirtilen saat aralıkları şu şekilde:
- Hafta içi 19.00-07.00 ve 13.00-15.00 saatleri arasında yukarıda belirtildiği şekilde yüksek ses ve gürültü oluşturacak eylemlerde bulunmak yasaktır.
- Bu yasak hafta sonunun tamamını kapsar.
Not: Tabii ki çalışan insanların hafta içinde belirlenen saatlerde gürültü çıkaracak elzem işlerini yapmaları mümkün olmayabilir. Bu durumda da apartman sakinleriyle görüşüp hafta sonunu da kapsayacak daha esnek bir program belirleyebilirsiniz.
Apartman gürültü yönetmeliği neye dayanır?
Bu yönetmelik kaynağını Resmi Gazete’de 31 Mayıs 2017’de yayınlanan Bi̇naların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmeli̇k ve 4 Haziran 2010 tarihli Çevresel Gürültünün Değerlendi̇ri̇lmesi̇ ve Yöneti̇mi̇ Yönetmeli̇ği̇nden alıyor.
Apartman gürültü yönetmeliğine uyulmadığı zaman ne yapılabilir?
Apartmanda birlikte yaşadığınız komşularınızdan biri veya birkaçı apartman kurallarını ihlal ederek gürültüleriyle yaşam kalitenizi düşürebilir. Böyle bir durumda atılacak ilk adım elbette yüz yüze görüşme ve uyarı olur. Ancak komşunuz bu uyarınızı dikkate almayarak gürültü yapmaya devam mı ediyor? O halde Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak resmi şikayet oluşturabilirsiniz.
Apartman gürültü yönetmeliğine uyulmamasının cezası nedir?
5909 sayılı Çevre Kanunu ve 5237 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında apartmanda gürültü yapanlar idari para cezasına çarptırılır. Yaşadığınız gürültü sorunu sebebiyle evinizi değiştirmeyi düşünüyorsanız ev kiralama ipuçları yazımıza da göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.
…
Missafir olarak kısa ve orta vadeli kiralamalarda ev sahiplerimize uçtan uca yönetim desteği sunuyoruz. Ev sahiplerimiz hiçbir problemle uğraşmadan kolay, güvenilir ve stressiz bir kiralama deneyimi yaşayabiliyor; evlerinden daha fazla kira geliri elde edebiliyor. Bu süreçte misafirlerimiz de zengin ürün yelpazemiz içerisinden beklentilerine ve zevklerine uygun olan evlerimizde 5 yıldızlı otel kalitesi ve ev konforunda konaklama fırsatını yakalıyor. Hakkımızda daha fazla bilgi edinmek için internet sitemizi inceleyebilirsiniz.