Pandemi sonrasında daha da popüler hale gelen ve pek çok insanın artık pasif gelir kaynağı olarak kullandığı alt kira konseptini hepimiz hayatımızda en az bir kere duymuşuzdur. Ama alt kiralama tam olarak ne demek ve nasıl yapılması gerekiyor? Bugünkü yazımızda sizin için alt kira sözleşmelerinden bahsediyoruz.
Alt Kira Sözleşmesi Nedir? Nasıl Yapılır?
Bir mülk sahibiyle kiracı arasında yapılan sözleşmeden sonra kiracının mülkün tamamını veya belli bir kısmını başka birisine kiralamasına alt kiralama adı veriliyor. Bu süreçte kiracı ve alt kiracı arasında da ev sahibi ve ana kiracının arasında olduğu gibi ayrı bir kira sözleşmesi imzalanmış oluyor. Bu iki ayrı sözleşme arasında ve ev sahibiyle diğer kiracı arasında bir bağlantı bulunmuyor. Ek olarak ev sahibi ve diğer kiracı arasında bir iletişim kurulması da gerekmiyor.
Alt Kira Yasal Mıdır? Şartları Nelerdir?
Alt kiralama Türk Borçlar Kanunu’na uygun ve yasal bir süreç fakat tabii ki de belli başlı şartları bulunuyor:
- İlk olarak alt kiralamanın olmazsa olmaz şartı alt kiralama sürecine ev sahibinin onay vermesi ve yazılı rızasının alınmış olması.
- Kiracı mülke ve ev sahibinin mal varlığına zarar verebilecek herhangi bir değişiklik veya hasara yol açmayacak şekilde alt kira sözleşmesi yapmalı. Bu koşul sağlandığı takdirde kiracı mülkün kullanım hakkını başka birine devredebiliyor.
- Alt kiracının mülkle ilişiği tamamen ana kiracı ve ev sahibinin arasındaki kira sözleşmesinin süresine bağlı. Asıl kira sözleşmesi sonlanıp taraflar yollarını ayırdıklarında alt kiracının da kiralama süreci son bulmuş oluyor ve mülkü daha fazla kullanmayı talep etme gibi bir hakkı bulunmuyor.
Alt Kiralamada Kiralayan Kişi Nelere Dikkat Etmeli?
Alt kiralama yapan kişiler her normal kiralama sürecinde de olduğu gibi mülke zarar vermemek, kira bedelini vaktinde ödemek ve sözleşme şartlarına uymak gibi sorumluluklara sahip. Yani herhangi bir kiracıdan pek bir farkları olmuyor, sadece asıl kira sözleşmesi sona erdiğinde mülkü kullanmaya devam edemiyorlar. Yukarıda da belirttiğimiz bu durumda bu kişilerin yalnızca tazminat bedeli talep etme hakkı olabiliyor.
Alt Kiralamada Ev Sahibinin Hakları Nelerdir?
Alt kiracının mülkü imzaladıkları sözleşmede belirtilen şekilde kullanıyor olması büyük önem taşıyor. Aksi takdirde asıl kiracının ev sahibine karşı sorumluluğu ortaya çıkıyor. Böyle durumlardaysa ev sahibi uygun gördüğü takdirde alt kiralama sürecinin durdurulmasına karar verebilme hakkına sahip.
Alt kira sözleşmeleriyle ilgili yazabileceklerimiz bu kadar. Kiracı ve/veya ev sahibi hakları ve gayrimenkul konularıyla alakalı daha fazla bilgi almak isterseniz Ev Sahibi Kiraya Ne Kadar Zam Yapabilir? veya Ev Sahibi Sorumlulukları ve Yükümlülükleri Nelerdir? adlı blog yazılarımıza da göz atabilirsiniz. Mülk sahibiyseniz ve evinizi kısa/orta dönem kiralama fikrine sıcak bakıyorsanız bizimle iletişime geçin, evinizin değerini arttırın!